Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bo Ekman: Går det att stoppa Trumpismen? Eller är det redan för sent?

Annons
Foto: AP Photo/John Locher

Ingen enskild ledare eller politisk rörelse har framgångsrikt tagit strid med den amerikanske presidenten Donald Trump.

Det har varit tydligt genom hans utsagor att han inte delar eller respekterar de värderingar som under mödosamma förhandlingsprocesser under sju årtionden byggt upp de mekanismer och regelverk inom vilka gemensamma – ja, till och med globala – problem skulle kunna lösas. Vi har, trots alla motsättningar som dykt upp under tidens gång, kunnat bygga upp ett FN, en Världsbank, ett WTO, ett EU, ett IMF, ett NAFTA, ett G7, ett NATO, ett klimatavtal, en internationell Brottsmålsdomstol och många andra ”mekanismer” för tryggt och respektfullt samarbete.

Trump och hans anhängare är på väg att rasera detta bygge genom att sätta en ny organiserande princip – "America First" – överordnad alla andra intressen. Utgående från denna princip säger Trump ensidigt upp klimatavtalet från Paris, som var frukten efter decennielånga motsättningar och förhandlingar. Han omfamnar nordkoreanske Kim Jong-Un, ledaren för en skurkstat som plågar livet ur många av sina egna medborgare.

Trump uppmuntrar och genomför deportationer. Han bygger murar och gränshinder. Han legaliserar allt brutalare tag mot flyktingar som är resultat av de krig och motsättningar som den egna utrikespolitiken, liksom klimatförändringarna, skapat.

UNHCR räknar antalet människor på flykt i dag till 68 miljoner. Tidigare anständiga länder sluter sig mot den globala flyktingkatastrofen. Gränserna stängs.

Vart ska det egentligen ta vägen?

Den humanism som ändå växte fram ur andra världskrigets fasor, med atombomberna över Hiroshima och Nagasaki som kronan på verket, är i dag på fallrepet, på väg att överges.

Det finns en längtan bland både en del ledande politiker och journalister efter att Sverige skulle få spela någon slags roll – oklart vilken – i det som slarvigt kallas "Världspolitiken". Den chansen är bortspelad. Sverige följer med strömmen.

Foto Henrik Montgomery / TT

Den här bilden är från statsminister Löfvens besök i höstas i Vita huset. Den talar ett tydligt språk. Statsministern är stolt över inbjudan och är där för att ”sälja” svensk teknik. Han har blivit exportchef för näringslivet. Löfven sneglar åt Trump för att sitta ”rätt” när han nu befinner sig i Ovala Rummet.

Det ser snygg ut, men Trumps smicker och lovord tränger in Sverige i ett populistiskt hörn: även Sverige har bråk och skjutningar på gator och torg. Even Sweden! Sverige är ordentligt nedplockat från sin piedestal.

Utrikesminister Margot Wallström (S) verkar ha bättre verklighetsuppfattning och kyla i sina bedömningar än Löfven.

USA:s förra utrikesminister, Madeleine Albright, skrev för en tid sedan i en artikel i New York Times att det nu sannolikt är för sent att stoppa Donald Trump.

Ingen ledare, ingen rörelse, inget parti har vågat ställa sig i vägen för den nykonservativa, nationalistiska våg som nu sköljer både över USA och Europa.

Trump må betraktas som oberäknelig och opportunistisk, han byter medarbetare (och allianser) på löpande band. Men hans mål synes mig vara klart och tydligt: att samla makten hos sig själv.

Det upptrappande handelskriget visar att näringslivet – det amerikanska och det internationella - kommer att ha en avgörande roll att spela i denna maktkamp.

Trump följer sina egna värderingar och syften. Han är ingen partigängare eller lagspelare. Alla som är vana vid politiker som är rätlinjiga och förutsägbara blir förvirrade av Trumps okonventionella viljestyrka.

När Trump säger sig vilja bygga en mur mot Mexico menar han precis detta, kosta vad det kosta vill. Den senaste episoden i detta drama var separeringen av barn från sina föräldrar och att placera dem åtskilda i koncentrationslägerliknande burar och enklaver.

Trump tvingades att förändra detta dekret under trycket av protester både från sin egen hustru och från Laura Bush, den förre presidenten George W Bushs maka. Men Trump kommer att hitta nya utvägar för att genomföra sin politik och sina vallöften.

Jag delar Madeleine Albrights uppfattning att det är nu för sent att stoppa Donald Trump och hans legitimering av alltmer fascistoida politiska metoder. Fan är lös.

Bo Ekman

LÄS ÄVEN:

Fler krönikor av Bo Ekman

Krönikören Bo Ekman är grundare och hedersordförande i Tällberg Foundation. Ledamot av Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin.

Mer läsning

Annons