Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bibeln - Guds ord?

Annons

När pedofiler har begått nya hemska dåd kan man höra hemska kommentarer även från humanister och ateister i stil med "kastrering med nötknäppare". Det är fullt förståeligt på grund av det hemska som pedofiler gör. I psaltaren 137 berättas om tiden efter Jerusalems förstöring och folkets bortförande i fångenskap.

Efter att ha fått sitt land skövlat och våldtaget år 586 f Kr sitter sångförfattaren nu i främmande land i full förtvivlan och skriver en sång som speglar hans innersta känslor. Eftersom bibeln för övrigt värnar om barnet och även vänder sig mot barnoffer, som förekom i andra kulturer på den tiden, kan man snabbt dra slutsatsen att barnamord är inte vad bibeln lär.

Bibeln är naken i sin beskrivning av människor och glorifierar dem inte. Människor skildras rätt upp och ned med fel och företräden. Trots felen och bristerna är Gud ändå intresserad och vill hjälpa. Gud beskrivs som en aktiv, längtande person som genomför en räddningsexpedition för hela mänskligheten som slutar på ett kors.

Trots att bibeln är skriven för mellan 2000 och 3000 år sedan är den förvånansvärt begriplig för en nutidsmänniska och faktiskt "modern", eftersom den behandlar de eviga frågorna om liv och död, kärlek och mening med livet. Varför inte gå en Alpha-kurs i höst och samtala om livets frågor?

STEFAN AXELSSON

Svar direkt:

Det åberopade, lindrigt hjärtevärmande, bibelcitatet ur psaltaren (137:9) lyder:

"Lycklig den som får ta dina späda barn och krossa dem mot klippan."

I sitt förra brev till ledarsidan (26/7) hyllade Stefan Axelsson tesen att man måste tro på hela bibeln som idel Guds sanna ord. I dagens inlägg praktiserar han istället selektiv bibelläsning och skyller hemskheten lite på "sångförfattaren", som plötsligt inte är Vår Herres sanna språkrör, varför man behändigt kan bortse från bibelns rysliga rekommendation om spädbarnskrossning.

Stefan gratuleras till detta framsteg i humanistisk riktning.

HANS LINDQUIST

Mer läsning

Annons