Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beskedet dröjer

/
  • Morgan Johansson är hittills den ende som ställt sig till förfogande för partiledaruppdraget.

Annons

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin är inte längre säker på att partiledarfrågan är löst innan veckans slut. I måndags talade hon om att det fanns ett antal tydliga kandidater, men med allt fler framträdande partiföreträdare som sällar sig till nej-sägarna, har också den eljest trygga partisekreteraren börjar tvivla på en snabb lösning.

När partiet kallar ställer man upp. Så lyder en socialdemokratisk devis. Men hittills är det endast Morgan Johansson som levt upp till kravet att ställa sig till förfogande när partiet kallar. Att det inte är fler som rusar till partihögkvarteret och anmäler sitt intresse, tyder mer på människors goda omdöme än på ovilja att ställa upp. Partiledarens tomma stol kräver nämligen en person med en alldeles speciell kompetens och egenskaper utöver det vanliga.

Partiet har sedan 90-talet förlorat mycket av sin meritokratiska profil. Den som lyssnar på ledande socialdemokrater kan lätt få intrycket att tid i partiet, personliga lojalitetsband, ålder, geografisk hemvist, etnicitet eller könstillhörighet är faktorer som väger tyngre än meriter, när viktiga poster ska tillsättas.

Sedan Socialdemokraterna 2006 förlorade regeringsmakten har det tidigare tillflödet av unga, begåvade och ambitiösa personer minskat. Socialdemokraterna är inte längre det självklara maktpartiet att göra karriär i. Men visst finns det fortfarande många socialdemokratiska politiker med kapacitet, god utbildning och relevanta erfarenheter från regeringskansliet.

Även om det är fullt förståeligt att partiet vill ha en snabb lösning på partiledarfrågan, finns därmed också en risk för att processen blir överdrivet snabb. Särskilt i en situation där Jämtins hittills dolda kandidater kanske har valt att ta tillbaka sina kandidaturer. Partiledningen har ju sedan i lördags hävdat att valet av partiets nye ledare ska ske på ett professionellt sätt; underförstått att rekryteringen måste få ta en viss tid, eftersom det är så viktigt att rätt person utses att bli Håkan Juholts efterträdare.

Fram till fredag kommer spekulationerna att fortsätta. Skulle beskedet från partiledningen då bli att sökandet måste fortsätta, kan vi nog räkna med att det dröjer innan partiet löser ledarfrågan.

Mer läsning

Annons