Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berätta sanningen

Annons

den 31 januari 2007

Konsekvenserna av det som händer vid Forsmark kan leda till att vi i Sverige får en omfattande generaldebatt om kärnkraftens roll för vår energiförsörjning, samtidigt som våra grannländer, exempelvis Finland, planerar för en expansion av kärnkraften för att klara det framtida energibehovet. Vad Sverige behöver minst av allt just nu är en uppslitande diskussion om säkerhetsnivån vid våra kärnkraftverk, i varje fall med det underlag som händelserna i Forsmark genererar. Debatten borde i stället handla om med vilken energi vi ska klara både ekonomi och ansvar för miljön.

Statens strålskyddsinstitut (SSI) har i Forsmark gjort vad en bred opinion förväntar sig av en statlig tillsynsmyndighet när det gäller kontrollen av något så komplicerat som driften av en kärnkraftsanläggning. Däremot blir det alltmer uppenbart att ledningen vid Forsmark både medvetet och omedvetet struntat i en del av säkerhetsinstruktionerna. Så till den grad att Vattenfall tvingas skjuta upp planerade beslut om att höja effekten vid verket. Åtgärden är ett underkännande av den verkställande ledningen i Forsmark, vilket rimligen måste få konsekvenser.

Inte bara SSI utan också Statens kärnkraftsinspektion (SKI) riktar allvarlig kritik mot vad de anser vara ett förfall av säkerhetskulturen vid kärnkraftverket i Forsmark. Att också interna rapporter vid anläggningen bekräftar denna dystra slutsats gör situationen ännu mer allvarlig. Att både regeringen, genom näringslivsminister Maud Olofsson (c), och riksdagen, via försvarsutskottets ordförande Ulrica Messing, snabbt reagerat på händelseutvecklingen, visar på handlingskraft och att ansvariga politiker tar sitt ansvar.

Rimligen kommer den politiska ledningens initiativ att leda till att vi får en saklig redovisning av säkerhetsnivån på våra samtliga kärnkraftsanläggningar. Vi måste också få besked om hur stora riskerna var att Forsmark skulle ha drabbats av en svår olycka. Under den hittillsvarande informationen har ord stått mot ord och det finns skäl att anta att det funnits åtskilligt av prestige och tolkningsföreträde i parternas argumentering.

Vi vet att kärnkraften kan bli livsfarlig. Efter många års utnyttjande av detta energislag, till gagn för vår ekonomi och välstånd, måste vi också få trovärdig information om säkerheten. Därför måste vi få veta hela sanningen om turerna vid Forsmark. Allt annat riskerar att bli förödande för tilltron till kärnkraften.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons