Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Befria skolorna från landstinget

/
  • Moderaterna i Dalarna vill ha en annan huvudman för folkhögskolorna än landstinget. Ann-Britt Åsebol, riksdagskvinna från Falun, är en av dem som har den uppfattningen.

Annons

Folkhögskolorna har historiskt sett spelat en viktig roll i Sverige. De har bildat människor i bred bemärkelse och på ett bra sätt kompletterat de övriga svenska skolformerna. I Dalarna finns det sju folkhögskolor varav tre drivs av ett landsting präglat av stora ekonomiska problem.

Vi moderater vill verka för att folkhögskolorna drivs av en engagerad huvudman som, till skillnad mot landstinget, har fokus på utvecklingen av skolornas verksamhet.

Det socialdemokratiskt styrda landstinget i Dalarna har under många år misslyckats med att få ekonomin att gå runt och som konsekvens tvingats till nedskärningar i verksamheterna. En väldigt stor del av landstingets verksamhet handlar om sjukvården, vilket medför att driften av folkhögskolorna Fornby, Mora och Malung hamnar vid sidan av.

Vi ifrågasätter därför varför landstinget ska vara huvudman för dessa folkhögskolor när de har stora möjligheter att drivas av folkrörelser eller andra intressenter där större fokus kan ligga på att utveckla den värdefulla verksamhet de bedriver.

I Sverige ligger utbildningsansvaret hos kommunerna och staten. Kommunerna ansvarar för grundskola, gymnasium och komvux, medan staten ansvarar för den högre utbildningen. Att landstinget är huvudman för tre folkhögskolor är ett undantag som missgynnar verksamheten på folkhögskolorna.

Ett exempel på landstingets bristande engagemang är frågan om att handikappanpassa folkhögskolan i Malung vilket landstinget enligt lag är skyldigt att göra. Trots att landstinget för flera år sedan tillstått brister har inget gjorts för att förbättra lokalerna. De ansvariga på skolan får istället höra att det inte finns några pengar och elever med rörelsehinder stängs därmed ute. Det är oacceptabelt.

Vi värnar folkhögskolorna och deras självständighet. Framtiden handlar om att koppla deras arbete på ett ännu tydligare sätt till arbetslinjen och kampen mot utanförskapet. Något som vi tror sköts bäst om de drivs av en engagerad huvudman som till skillnad mot landstinget har viljan och förmågan att utveckla verksamheten.

Ann-Britt Åsebol (M)

riksdagsledamot för Dalarnas län

Jan Wiklund (M)

oppositionslandstingsråd

Mer läsning

Annons