Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Befria Högskolan!

Annons

Högskolan Dalarna har fått rätt att utfärda masterexamen inom området materialteknik. Det är bra och helt avgörande för en högskoleutbildning. Dessvärre går det inte lika bra inom andra utbildningsområden. Trots framgången för materialtekniken brottas Högskolan Dalarna med stora problem.

Brev till ledarsidan/Högskolan

Man har för få studenter och dålig ekonomi. Till detta skall läggas att man får underkänt av Högskoleverket som ifrågasätter examinationsrätten på flera utbildningar. Dessutom visar Svenskt Näringslivs enkäter att högskolans förankring hos näringslivet utanför Falun och Borlänge lämnar mycket övrigt att önska.

Högskolans styrelses och dess nye ordförande Lars-Ove Staff har därmed en rejäl utmaning. Det är positivt att högskolans styrelse leds av en framgångsrik näringslivsrepresentant. Jag och många andra hoppas att de skall lyckas med uppdraget. Alternativet skrämmer nämligen.

Jag tror att en orsak till högskolans problem är bristen på lokal konkurrens. Är det inte hög tid konkurrensutsätta högskolan genom att låta privata aktörer satsa på och driva högskoleutbildning. Vi har idag friskolor inom alla andra utbildningsnivåer men varför har vi inte frihögskolor?

Om förskolor, grundskolor, gymnasium och eftergymnasiala yrkesutbildningar framgångsrikt kan drivas som friskolor borde det väl också vara både möjligt och önskvärt att göra det på högskolenivå. En konkurrens som utvecklar mår alla väl av. Vinnarna blir våra studenter som erbjuds bättre och mer relevanta utbildningar. Jag är övertygad om att det finns intressenter som vill driva frihögskolor. Vågar vi ge dem chansen?

Nyligen väckte Christer Gruhs också den viktiga men känsliga frågan om en kraftsamling av högskolan till antingen Falun eller Borlänge. Det är en fråga som många ställt sig men som få vågat uttala. Det hedrar redaktören och tidningen att man vågar.

Att samla Högskolan Dalarna till en enda ort är ingen enkel fråga. Här finns mycket prestige och jag undrar om den nödvändiga sammanhållningen mellan Falun och Borlänge tål denna fråga? För allas vår skull hoppas jag det. Om inte, hotas nämligen hela Högskolan Dalarna och därmed både Falun och Borlänge samt inte minst, och kanske mest allvarligt, länets näringsliv.

CARL STRÖM, Svenkt Näringsliv Dalarna

Mer läsning

Annons