Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bawar Ismail: De kristna terroriseras i Mellanöstern

Tänk om religionsfriheten rådde överallt? Då hade vi levt i en fredligare värld.

Annons

En målning av Jesus i taket på Sankt Georgs-katedralen i egyptiska Tanta.

Så blev det påsk. Vad tiden går fort, eller hur? Det kändes ju som att det var nyår i går. Och vips så ska det drickas påskmust och letas påskägg.

Likt andra högtider i vårt samhälle har väl påsken kommit att bli avskalad från sitt religiösa ursprung. Jesus led och dog för våra synder. Men barnen, de vill ha påskharar och påskägg fyllda av så mycket godis att tandläkarna förmodligen har en massa att göra veckorna därefter.

Och självklart finns det människor i Sverige som förstår sig på påskens religiösa ursprung. Som verkligen fattar dess innebörd, och firar den därefter.

Det är fint ändå, det ska jag erkänna. I vårt moderna samhälle har vi alla rätten att tolka, praktisera och fira traditioner exakt så som man vill. Är du religiös får påsken en innebörd som förmodligen skiljer sig radikalt från vad en person som har noll intresse av religion ser på saken.

Religionsfrihet, det är nog något av det finaste som garanteras i en liberal demokrati. Du har rätten att praktisera din religion. Du har även rätten att avstå från religion.

Jag tänker på detta extra mycket under påskhelgen. Tänk vilken fredligare värld vi skulle ha om religionsfrihet – och framför allt respekten för människors olika tro – tillämpades runt om i världen.

För religiösa motsättningar, och framför allt förföljelsen av religiösa minoriteter, skördar oskyldiga människoliv världen runt.

Titta bara på Egypten. Förra söndagen utfördes två självmordsbombningar mot Sankt Georgs-katedralen i staden Tanta och Markuskatedralen i Alexandria. Minst 43 människor dödades, och över hundra personer skadades. Terrorsekten Islamiska staten meddelade att de låg bakom de två terrordåden riktade mot Egyptens koptiska minoritet.

I december förra året utfördes ett terrordåd mot kopternas största katedral i Kairo. Många av offren, 30 döda och omkring 50 skadade, var bara barn och kvinnor.

Kopterna är Egyptens största kristna minoritet. Sedan den arabiska våren har landets kristna minoriteter blivit allt mer utsatta, i ett land där de redan haft det svårt i många år, och våldet mot de kristna eskalerade framför allt efter militärens statskupp sommaren 2013. Sedan dess har det i radikala islamistiska kretsar, och inte minst inom det egyptiska Muslimska brödraskapet, hetsats mot den koptiska minoriteten. Islamister och fundamentalistiska muslimer anklagar de kristna för att ha varit delaktiga i militärkuppen som fällde Muslimska brödraskapets styre.

Faktum är att Egypten inte är något undantag för hur kristna behandlas i regionen. Det har talats om det i många år, men på flera håll i Mellanöstern blir kristna minoriteter attackerade, fördrivna och terroriserade. Kriget i Syrien och Irak är kanske det mest akuta exemplet. Där bedriver Islamiska staten folkmord på kristna minoriteter, folkgrupper vars historia i området går flera tusen år tillbaka. Det talas om ett civilisationsmord.

Så ser det ut i en region där religionsfrihet inte råder. Där kristna minoriteter gång på gång blir utsatta för våld och hat, just för att de tillhör en annan religion.

Och här lever jag, i mitt trygga Sverige. Där människor oavsett tro eller bakgrund får leva som de vill. Där vi ständigt försöker motverka rasism och intolerans. Tänk om religionsfriheten rådde överallt.

Mer läsning

Annons