Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Basindustri i framtidsvånda

Annons

Índustrins utspel vid utfrågningen om att få bli delägare i Vattenfall, statens vinstmaskin som förra året drog in 20 miljoner till statskassan, var ett tydligt uttryck för att näringslivets iver att komma framåt. Så också deras krav på aktiva åtgärder från regeringen i arbetet med att skapa bättre förutsättningar för landets basindustri.

Utvecklingen på den svenska elmarknaden visar med stor tydlighet att avregleringen inte alls fungerat på det sätt som aktörerna hoppats. Industrins företrädare är trötta på en elmarknad med oligopol, det vill säga att marknadens prisbildning avgörs av en fåtalig grupp av säljare. Mellan juli 2002 och juli förra året steg elpriset för de största industrikunderna, de som förbrukar 50 000 megawatt, från 2,87 öre per kilowattimme till 55,8 öre. Under samma period steg priset för de minsta industrikunderna från 50,7 öre till 87,9 öre. Priset gäller kunder som förbrukar 30 000 megawattimmar per år.

Rottneroskoncernen aviserade redan i höstas att de kan tvingas att lägga ned massafabriken i Utansjö, trots att företaget investerat 300 miljoner i anläggningen. De höga elpriserna är orsak till företagsledningens tvekan över om det går att åstadkomma en långsiktig ekonomi för tillverkningen vid Utansjö. Rottneroskoncernen säger sig behöva ett pris på ungefär 25 öre för att kunna ekonomisera tillverkningen av pappersmassa.

Det är knappast någon hemlighet att den elintensiva industrins företrädare anser att riksdagen borde öppna för en ökad kärnkraftsanvändning i Sverige. Men det är föga troligt att den borgerliga regeringen ger sig in i någon process som skulle äventyra den nuvarande parlamentariska samsynen. Inte ens inför det faktum att våra grannar i Finland överväger en utveckling av kärnkraften. Vattenkraften, som står för 40 procent av elproduktionen i landet, har en viss potential ett erbjuda. Men också tankar om att bygga ut vattenkraften är så kontroversiella att de har svårt att få fäste i den nuvarande politiken.

Ledningen för Stora Kvarnsveden har deltagit i energidebatten med förslag om att satsa på naturgas. Ett sådant tillskott skulle ge några tiotals år av rådrum inför en mera långsiktig strategi när det gäller lösningen av den viktiga energifrågan för vår basindustrin.

Men vi tvingas också konstatera att de stora bolagen inte alltid haft förmåga att se energifrågan i ett längre perspektiv. Med facit i hand och inför industrins krav att få bli ägare i Vattenfall, finns det goda skäl att påminna om att det är endast sju år sedan som Stora Enso valde att sälja ut bolagets "guldkalv", vattenkraften till Fortum. Det är en usel tröst att andra bolag, också de basindustrier, agerade med samma brist på framförhållning.

Den nya regeringens brist på besked om vad den vill åstadkomma för att underlätta för basindustrin, skapar något av ett moment 22 i den aktuella energidebatten .

Mer läsning

Annons