Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn och unga mår allt sämre

Annons

Om drygt ett år är det val. Då måste vi medborgare se till att den politik som styr hur Sveriges föräldrar kan ta hand om sina barn får den uppmärksamhet den förtjänar. Barnombudsmannens rapport nyligen visar att våra barn och ungdomar mår allt sämre.

Enligt rapporten känner sig 28 procent av flickorna och elva procent av pojkarna i åldersintervallet 16-18 ofta nedstämda. Försäljningen av antidepressiva medel till ungdomar har fördubblats på tre år och antalet konsultationer till barn- och ungdomspsykiatrin (bup) har fördubblats på tio år. Rapporten är både välkommen och frustrerande läsning. Välkommen eftersom den sätter fokus på ett alarmerande psykosocialt problem som redan förblivit olöst alltför länge.

Frustrerande eftersom författarna, i god socialdemokratisk stil, kommer fram till att det behövs mer lagstiftning och mer resurser till staten, landstingen och kommunerna för att problemet ska kunna lösas. I stället är det föräldrarna som behöver mer resurser för att bättre kunna ta hand om sina barn som ett försvarsbygge mot de anfäktelser som alla barn drabbas av under puberteten, i större eller mindre utsträckning.

Men sådana slutsatser förefaller socialdemokratiska politiker och ämbetspersoner som BO, vara oförmögna att dra, hur uppenbara de än må vara för alla andra.

Föräldrarnas möjligheter att ta hand om sina barn måste få den

uppmärksamhet den förtjänar, oavsett om regeringskoalitionen eller den borgerliga oppositionen av sina olika valtaktiska skäl, kommer att försöka begrava den efter nästa års val.

BO C PETTERSSON

Bo C Pettersson representerar Föreningen barnens rätt till föräldrarnas tid.

Mer läsning

Annons