Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Badprojekt med pengarna i sjön

Annons

Socialdemokraterna i Smedjebacken i allians med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har nu klubbat igenom en investering på fem miljoner kronor för att höja temperaturen i vattnet vid Prästabadet i sjön Barken. Oppositionens invändningar och protestlistor från allmänheten med 2 000 namnunderskrifter kunde inte ändra på majoritetens inställning.

Oppositionspartierna, inklusive Miljöpartiet, anser att badprojektet är en oacceptabel satsning i en kommun där pengarna skulle göra större nytta i omsorg, skola och genom avbetalning av lån. Centerpartisten John Thorelus hävdade att Smedjebacken snart är ett fall för tv-programmet Lyxfällan.

Kommunalrådet Leif Nilsson (S) tror att en femgradig temperaturhöjning av vattnet i utomhusbadet är en satsning som lockar barnfamiljer att flytta till Smedjebacken. Det är en närmast enfaldig förhoppning. Barnfamiljer torde värdesätta bra barnomsorg och skola högre än att sjövattnet i Barken når en måttlig temperaturhöjning under någon sommarmånad.

Även om det finns tekniska lösningar för att värma sjövattnet i ett begränsat område, är planerna för Prästabadet ett riskprojekt. Det finns goda skäl för oppositionspartiernas fruktan att kostnadskalkylen är för optimistisk och kommunen slänger pengarna i sjön.

Mer läsning

Annons