Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att förbjuda en tanke

Annons

Att påstå att Förintelsen inte existerat är en skymf mot alla de miljoner människor som mördades i nazistiska koncentrationsläger och deras anhöriga. Det är ett svek mot historien.

Men det är ett minst lika stort svek mot vår kontinents humanistiska värdegrund att förbjuda människor från att förneka Förintelsen. De som hävdar att nazisternas allvarligaste brott inte ägde rum bör bemötas med fakta och diskussion, inte med fängelsestraff.

Under det informella justitieministermöte som just nu pågår i Dresden i Tyskland menade den tyska justitieministern Brigitte Zypries att EU bör jobba för ett sådant förbud. Men förbudet ska inte enligt henne innebära att yttrandefriheten sätts ur spel då yttrandet bara ska vara förbjudet om det innebär anstiftan till främlingsfientliga hatbrott.

Det är befängt att försöka påskina att detta inte handlar om yttrandefrihet utan om en lagstiftning kring hot och hets till främlingsfientliga hatbrott. Det reella hotet kommer från välmenande demokratiskt valda politiker som vill förbjuda åsikter som inte passar dem. Endast med demokratiska medel kan mörka företeelser i Europa motas, inte med fler tanke- och yttrandeförbud.

Mer läsning

Annons