Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att det sker på Facebook är ingen ursäkt för att vara dum i huvudet

Annons

Dala-Floda Operafests nysvenska deltagare möter rasistiska kommentarer - nu säger arrangören ifrån

"Ja dom är härliga tills dess att någon blir våldtagen, idiot"

Den här händelsen, om vilken DT i dag berättar på nyhetsplats, är så bedrövlig att man inte vet vart man ska ta vägen. Att det ens ska behöva sägas?

Men vi tar det från början.

Eldsjälar möjliggör att Dalarna även denna sommar har ett fantastiskt kulturutbud. Ett sådant tillfälle är Dala-Floda Operafest där man 10-14 augusti ger "Uggle Carin" som baseras på Carmen.

För att främja integration har den ideella förening som arrangerar festivalen i år erbjudit ensamkommande flyktingar att vara med i produktionen. Killarna har varit med hela vägen och kommer i föreställningen bland annat dansa den anrika lokala "Huppleken" tillsammans med folkdansare från Dala-Floda.

Civilsamhället öppnar famnen och bjuder in till den gemenskap och glädje som alltid präglat föreningsliv och kulturarbete i Dalarna. Därtill har den lokala Ica-handlaren anställt några av flyktingkillarna i butiken. Dala-Floda är varje integrationssamordnare och arbetsförmedlares dröm.

När Al Ahmed Busadi, en av dem som medverkar i produktionen, berättar i Sveriges Radio (21/7) om varför det är viktigt med opera i Dala-Floda är det svårt att inte bli rörd:

Om historien försvinner så försvinner en del av Dala-Floda. Då blir det inget speciellt längre. Dala-Floda ska inte dö ut. Dala-Floda ska leva.

Så långt idyll. Nu till bedrövligheterna.

För vad händer när inslaget sänds och delas på nätet?

Då kommer hatet. Det förvirrat urskiljningslösa, skummande hatet. På festivalens Facebook-sida rasar rasistiska kommentarer in.

Det spelar ingen roll vilka de är, att de både studerar och arbetar eller att de dansar "Huppleken".

De kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn.

Då får man insinuera att de är våldtäktsmän?

Händelsen följer en sorglig trend på Facebook. Det tycks inte spela någon roll vad det är för ett ämne, det slutar nästan alltid i flyktingar och flyktingfrågan.

När invandrare inte arbetar så är de lata och vill inte göra rätt för sig. När invandrare arbetar så tar de våra jobb.

Och så vidare.

Varje person har rätt till en egen åsikt i flyktingfrågan. DT:s ledarredaktion tar tydlig ställning för en generös flyktingpolitik och ett allmänt öppet förhållningssätt till omvärlden. Det är humant. Det är liberalt.

Men kommentarer av det slag som drabbat operaarrangörerna är inte debatt.

Det är hat.

Man hade förstås helst bara skrattat åt den totala avsaknaden av logik, sans och vett. Men vi kan faktiskt inte ha det så här.

Det är fel i sak.

Det är ovärdigt.

Framför allt är det ett hån mot allt som samhällets goda krafter ägnat århundraden åt att kämpa för: Att människor – oavsett kön, tro och etniskt ursprung – ska behandlas rättvist.

Så människor som utan något som helst belägg insinuerar att andra är våldtäktsmän ska inte ”tänka om”. Människor som skriver sådana saker ska skämmas. (Och skaffa sig ett bättre fritidsintresse än att spy galla på Facebook.)

Sådant här beteende är inget annat än en skam för Sverige.

Fotnot: Eklund Tarantino är tydlig med att kommentarerna inte kommer från Dala-Floda, utan andra delar av landet. När hon via telefon och Facebook konfronterat avsändarna slänger de på luren eller vägrar svara.

Mer läsning

Annons