Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsförmedlingens bristande jobbfokus

/
  • Unga vill ha jobbtips, men risken är stor att arbetsförmedlarna inte har de tentakler ute i verkligheten som krävs för smidig jobbmatchning.

Annons

Unga som skriver in sig på Arbetsförmedlingen gör det för att få ett jobb. Det kommer Riksrevisionen fram till i sin granskning av regeringens styrning av Arbetsförmedlingen. Den informationen gör knappast att man höjer på ögonbrynen. Att hälften av ungdomarna som är inskrivna för jobbförmedling aldrig har fått tips om ett jobb eller en praktik att söka är desto mer anmärkningsvärt.

Siffran ser något ljusare ut när man som ung arbetssökande blivit upptagen i något av myndighetens garantiprogram. Där har 71 procent fått tips på jobb. De resterande 29 procenten i jobbprogrammen har fortsatt inte någon input om jobb att söka från sin förmedlare. Kontakter till potentiella arbetsgivare får ge vika för insatser som CV-skrivning och coachning.

Regeringen har uttalat krav om att unga i sin kontakt med myndigheten i första hand ska ta del av aktiviteter som ställer krav på jobbsökande. Arbetssökande ungdomar vittnar om motsatsen. Arbetsförmedlingens tröghet i att hörsamma dessa krav är anmärkningsvärd.

En av anledningarna att arbetsförmedlare brister i jobbmatchningsuppdraget är den otillräckliga kontakten med arbetsgivarna. Arbetsförmedlarna uppger att de lägger 15 procent av sin tid på arbetsgivarkontakter. De säger själva att de inte avsätter tillräcklig tid för detta. Nio av tio vill i högre grad träffa arbetsgivare eftersom att de inser vikten av goda relationer.

De som ska förmedla jobb är inte nog uppdaterade med behoven hos arbetsgivarna. Resultatet blir dåliga förutsättningar för att arbetssökande och arbetsgivare ska mötas.

Förmedlarnas kontakter med arbetsgivare har inte ökat sedan 2009. Arbetsförmedlingen ändrar i styrkorten enligt regeringens instruktioner men klarar inte av att få genomslag för ett förändringsarbete på de lokala arbetsförmedlingarna. Myndigheten måste lägga om fokus för sina åtgärder för att mer effektivt stödja unga i inträdet på arbetsmarknaden.

Regeringen har fallerat i att förbättra matchningen på arbetsmarknaden. Jobben kommer att vara stridsfrågan nästa års val. Vad gäller jobb till unga har Arbetsförmedlingen inte uppnått de resultat som krävs för att användas som ett slagträ i debatten med oppositionen under valdebatterna.

Annons