Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ann Beskow sviken av det egna partiet

Annons

Jag tycker faktiskt synd om socialdemokraternas kommunalråd i Orsa, Ann Beskow. Hon har verkligen bjudit till för att nå en besinning i debatten om rovdjurspolitiken i Dalarna. Så sent som i förra veckan såg det också ut som om hennes parti höll henne om ryggen. Men politiken är föränderlig och ett parti utan egen makt tvingas till många kompromisser.

Socialdemokraterna sviker nu sina storvulna löften om att testa ett försök om att tillåta jägare och ägare av tamboskap att skydda sina djur också utanför hägn. Miljöpartiet och vänstern har använt rovdjursfrågan som påtryckning under samtalen kring vårbudgeten och tvingat socialdemokraterna att stoppa försöket med att utvidga tolkningen av den omtalade paragraf 28 i jaktförordningen. Jag begriper att Ann Beskow har lätt att hålla sig för skratt och redan nu börjar ana hur plakaten kommer att formuleras under under förstamajfirandet i Orsa.

Likt de flesta partier har socialdemokraterna den här vintern tagit till sig rovdjursfrågan som en angelägen landsbygdsfråga. Påtryckningarna har varit många och kritiken har i första hand avsett bestämmelserna i jaktförordningens paragraf 28 som tidigare inte tillåtit ägare av tamboskap att skydda sina inhägnade djur från angrepp. I takt med med ett ökat antal vargobservationer, liksom angrepp mot hundar i Rättvik och Orsa, engagerade sig Ann Beskow i rovdjursfrågan på olika sätt. Hon fick också jordbruksminister Ann-Christin Nykvist att komma till Orsa för att ta del av problematiken.

Det ledde till en hög aktivitet hos socialdemokraterna. I januari beslutade regeringen att ändra paragraf 28, som innebar att rovdjur som hotade tamdjur i hägn fick avlivas, om det visat sig omöjligt att skrämma undan angriparen. Socialdemokraternas partistyrelse och jordbruksministern gjorde sedan stor affär av att det också skulle tillsättas en statlig rovdjursutredare. Som om det inte vore nog kom också beskedet att partiet skulle göra en egen utredning om hur rovdjurspolitiken skulle formas för att få den mer accepterad också i rovdjurstäta trakter.

Både fäbodbrukare och och hundägare vädrade morgonluft och började ana att regeringen också skulle acceptera kravet från jägarförbundet om att få skydda tamdjur och hundar även utanför hägn. Men något sådant regeringsbeslut är inte att vänta. Nu tvingas regeringen av miljöpartiet och vänsterpartiet att göra halt vid den förändring som skedde i jaktförordningen den 1 mars. I stället aviserar regeringen och de båda samarbetspartierna ett förslag om en länsstyrelseledd akutgrupp som ska rycka ut till områden med rovdjursproblem. Ännu är det för tidigt att säga vad som konkret kan komma ut av regeringsförslaget.

För oss som bor i områden i länet där det närmast är en ynnest att få se ett rovdjur i fritt tillstånd, kan det vara svårt att begripa hur infekterad rovdjursfrågan är i Orsa och Rättvik. Att socialdemokraterna därför får det hett om öronen är lätt att begripa, även om kritiken rimligen borde landa hos de båda stödpartierna.

Givetvis finns både i Orsa och Rättvik människor som uppskattar att rovdjuren omfattas av ett regelverk som ger dem ett bra skydd. På många håll i länet, där rovdjur har låg prioritet, är det närmast en gåta att hanteringen av vargar och andra rovdjur kan ha utvecklats till en fråga för valrörelsen.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons