Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Jonsson: Vem försökte tvinga fram borgerlig enighet i frågan om SD:s roll i utskotten?

Annons
Krönikören Anders Jonsson är nyhetskommentator och Falubo. Bland annat tidigare inrikeschef på ekot.

Hur kunde de borgerliga allianspartierna ställa till det så i frågan om SD ska få ordförande- respektive viceordförandeposter i riksdagens utskott efter valet?

Det kan tyckas självklart att ett parti som ser ut att kanske få 20 procent av rösterna i riksdagsvalet ska vara med när ordförandeposterna fördelas. Enligt praxis görs det efter partiernas storleksordning.

Men hittills har de övriga partierna gått ihop och stängt SD:s ledamöter ute från presidieposter i utskotten. Skulle det fortsätta så?, var den enkla fråga som några av radioekots reportrar ställde till de borgerliga allianspartiernas gruppledare.

Frågan spred viss oro och ett möte hölls där alliansledarna kom fram till att det var rimligt att SD också skulle få vara med när ordförandeposterna fördelades, men bara förutsatt att socialdemokraterna också var med på det.

Denna nyhet låg klar att köra ut i morgonekot. Samtidigt satt dock SVT:s politiske kommentator Mats Knutson och ringde runt för att försöka utröna hur de borgerliga skulle ställa sig i valet av talman efter valet. Han fick då som bonus veta att de borgerliga landat i slutsatsen att SD skulle få ordförandeposter i utskotten efter valet, vilket han nämnde i Rapportsändningen kvällen innan ekot tänkt gå ut med detta.

Resultatet blev ett väldigt ståhej och protester inom framförallt Centerns och Liberalernas ungdomsförbund. När sedan Socialdemokraterna sa blankt nej, tog Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) klart avstånd. Ordförandeposter till SD förutsatte att S var med på det.

Alliansen framstod därmed som ännu mer splittrad än tidigare till glädje för kanske framförallt SD och S.

En tänkbar förklaring till att det gick som det gick är att Mats Knutsons källa försökte utnyttja honom som en nyttig idiot och få igenom en gemensam borgerlig uppfattning genom att enigheten blev offentlig via SVT. Om det var syftet är det lätt att ”glömma” reservationen att Socialdemokraterna också måste vara med.

Sådant här hänt förut, exempelvis när Göran Persson (S) utnyttjade Aktuellts dåvarande politiska kommentator Erik Fichtelius för att slå fast att det nu var klart med Socialdemokraternas regeringssamarbete med Miljöpartiet. Det beskedet kom i Aktuellt innan MP:s partistyrelse fattat beslut om samarbete. Publiciteten bidrog att sätta det tryck på miljöpartisterna som gjorde att samarbetet faktiskt det blev av.

Den här gången höll i så fall inte den här strategin eftersom Jan Björklund och Annie Lööf omedelbart satte ner foten och slog fast att det inte fanns någon borgerlig enighet eftersom Socialdemokraterna inte var med på båten.Alliansen hade skjutit sig i foten igen och moderatledaren Ulf Kristersson bara skakade på huvudet och kunde inte förklara hur det gick till under sin dag i Almedalen.

Anders Jonsson

Mer läsning

Annons