Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Jonsson: När du ser hur lite du får i pension kommer du också att kräva att systemet görs om

Annons
Krönikören Anders Jonsson är frilansjournalist och politisk kommentator. Bland annat tidigare inrikeschef på Ekot och tidigare chefredaktör för DT.

Hur mycket får jag? Det var den vanligaste frågan när pensionsmyndigheten är ute runt om i landet enligt en rubrik i DT häromdagen.

Det är fullt förståeligt med tanke på den diskussion som förs om pensionen och hur lite som den allmänna inkomstpensionen ger i förhållande till den inkomst de flesta hade innan de gick i pension.

Pensionsmyndighetens personal uppmanar alla att gå in på Minpension.se och kolla själva hur mycket de kommer att få.

Gör det!

Det är ganska enkelt och resultatet visar tydligt hur viktigt det är att planera för sin ålderdom. Det räcker inte att sätta sin tilltro till det allmänna systemet.

Jag har kommit upp i en inkomst som ger maximal avsättning till den allmänna inkomstpensionen varje år sedan jag började arbeta som reporter i Riksdagshuset vid 25 års ålder.

Jag har växlat anställningar med arbete i egen firma, men under 25 år alltid sett till att deklarera en full pensionsgrundande inkomst.

Om jag nu skulle gå vid pension vid 61 som jag hinner göra innan åldersgränserna justeras uppåt blir utfallet enligt Minpension.se minst sagt magert.

Jag skulle få 13 900 kronor i månaden före skatt, vilket motsvarar 27 procent av min senaste inkomst som anställd.

Nu kan man kanske inte begära att ett allmänt system ska ge pensioner som motsvarar höga löner. Men när reallönerna stiger och allt fler betalar in pensionsavgifter som de aldrig får något för minskar tilltron till systemet.

Jag kommer att klara mig ganska bra ändå. Det beror på att jag varit anställd på arbetsplatser som haft tjänstepension och på senare år haft möjlighet att löneväxla – det vill säga byta lön mot tjänstepension och därmed skjuta upp beskattningen av pengarna. De perioder när jag jobbat med egen verksamhet har jag varit klok nog att avsätta pengar till privat pensionssparande.

Därför kan jag enligt Minpension lägga ut pensionsuttagen så att jag kommer upp i ungefär 75 procent av lönen från min senaste anställning till jag blir 80. Om jag skulle bli ännu äldre tror jag inte att jag behöver så mycket och har därför lagt mig på en pension som motsvarar 60 procent av den lön jag hade.

Vad är då kontentan av mina och alla andras beräkningar på Minpension?

Jag tror för det första att det kommer att bli allt svårare för de politiska partierna att stå emot ett växande tryck om att den allmänna pensionen måste bli bättre. Det räcker inte med att höja åldersgränserna och att folk ska arbeta längre. Det måste in mer pengar i systemet så att pensionerna kan höjas.

För det andra hoppas jag att det blir uppenbart för många fler att man ska arbeta på en arbetsplats där det finns ett kollektivavtal som ger tjänstepension. Hög lön räcker inte om man inte samtidigt gör upp om pensionsavsättningar.

För det tredje bör systemet göras om så att det lönar sig att löneväxla, även för löntagare som inte betalar statlig skatt. Som jag skrev i min krönika den 7 februari måste det vara bättre att människor sparar till sin ålderdom än att de konsumerar i exempelvis flygresor.

För det fjärde är det svårt att förstå varför avdragsrätten för privat pensionssparande tagits bort. Det borde gå att konstruera en stimulans som gynnar alla och inte enbart de som tjänar mer.

För det femte bör det krävas arbete i 40 år för att få full pension. Det skulle stimulera ett tidigare inträde på arbetsmarknaden och ge större rättvisa mellan låg och högutbildade. Reaktionerna har varit mycket positiva efter att jag utvecklade den idén i DT den 7 januari.

Anders Jonsson

Mer läsning

Annons