Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Än är Dalarna inte färdigfilmat

Annons

Jag skulle gärna vilja sitta intill en hemvändande svenskamerikan på ett SAS-plan över Atlanten och följa resenärens reaktion när Anders Hansers bildspel om Sverige rullas upp på flygplanets tv-skärmar.

Orsasonens förmåga att med några korta bildsekvenser, ackompanjerade av svensk folkmusik och Abbasound, ge den ankommande besökaren ett smakprov av Sverige, är ingen dålig marknadsföring av vad som väntar. Sker resan nu i sommartid visar det sig snabbt att verklighetens Dalarna också är lika fantastisk som tv-bilderna.

Upplevelse-Dalarna är nämligen enormt i sommartid. Tänk om det vore möjligt att förlänga vår korta sommar så att fler arrangörer än i dag fick en publik som säkerställde framtiden.

Mångfalden av upplevelser i Dalarna har följt den intensive Anders Hanser genom livet. Han kan se tillbaka på en produktion vars omfattning imponerar på varje entreprenör och kreatör. Men 60 år fyllda anser han sig inte vara färdig.

Anders Hanser vill fortsätta att producera ljud och bild, och varje program som har anknytning till Dalarna ser han som ett sätt att betala tillbaka av vad han själv fått uppleva av landskapet. Såväl av människor och musik som av andra upplevelser.

Son till operasångerskan Hanser Lina från Orsa och musikdirektören och kantorn Erik från Insjön, flyttade Anders till Stockholm som fyraåring. De valde att bo på Siljansvägen! Men Orsa har ändå alltid blivit hemma och just nu njuter han av julisemester i hembygden.

Semester var väl att ta i. Han har visserligen lämnat produktions- och studiolokalerna på Östermalm i Stockholm. Men vem var det som tog plats i skyliften vid den magiska Tällbergskvällen i förra veckan, då mötet mellan kyrkbåtar, spelmän och bybor i folkdräkt skulle förevigas, om inte Anders Hanser?!

Och det är naturligtvis Anders Hanser som jobbat dag och natt för att blir klar med en uppdaterad version av filmen om Hugo Alfvén för att den ska kunnas visas vid Klockargården till helgen. Ursprungsversionen, ett bildspel från 1990-91, fortsätter att erbjudas besökarna vid Alfvéngården i Leksand, men den nya filmen, med bilder från bland annat gamla SF-journaler, blir tills vidare i Hansers egen ägo.

Men trots produktioner om Alfvén, Anders Zorn, Karin och Carl Larsson, Karlfeldt, Karl Lärka, Stina Sunesson, olika hantverk, SSAB, Stora, Bingsjöstämman, Kvarnsvedens pappersbruk, FM Mattsson, Siljanssågen, Dalarnas Försäkringsbolag och ett 30-tal porträtt av konstnärer runt Siljan, vill han gärna få dokumentera mer från Dalarna. Han är rädd att unika människor, hantverk och miljöer ska försvinna utan att de hunnit dokumenteras.

Anders säger att han vill jobba något år till innan han överväger pensionärslivet. Må så vara. Inget tyder på att dagens smarta och pigga pensionärer ger upp vid en viss ålder. Det gäller nog också Anders Hansers syn på tillvaron.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons