Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amelia Andersdotter: Varför är Peter Hultqvist (S) så tyst nya EU-försvaret som ska ersätta Nato?

Annons

Ifjol godkände regeringen det så kallade Pesco-samarbetet. Det baseras på en verkligt radikal idé: att långsiktigt ersätta Nato med ett europeiskt försvarssamarbete. Ändå talas det så lite om det.

Pesco kan innebära stora fördelar för Sverige. I stället för att svenska skattebetalare ensamma ska subventionera dyra Jas-plan, skulle Saab och franska Airbus kunna dela på europeiska försvarskontrakt, på samma sätt som Boeing och Lockheed Martin delar på de amerikanska. Det skulle ge effektivare konkurrens på en större marknad och bli billigare för oss skattebetalare. Saab kunde då också få demokratiska länder som kunder i stället för auktoritära stater och diktaturer.

Känns Pesco som en oväntad nyhet? Så klart. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har inte hållit en enda presskonferens om det historiska beslutet.

Utrikesminister Margot Wallström (S) låtsas i sin tur som att Pesco är en diskussionsklubb för civil konfliktlösning.

Ja:et kom direkt från statsminister Stefan Löfven (S), men inte heller han har triumferat över detta stora steg mot fördjupat EU-samarbete.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har fortsatt som om inget har hänt i attacker på EU-avgifterna. Och det är klart: det vore ju något orimligt att vilja betala för beslut man vill låtsas som att man inte fattat.

Alliansen vill framstå som försvarspolitiskt intresserad, men anstränger sig inte för att skapa uppmärksamhet kring den svensk-europeiska försvarspolitiken. Liberalerna säger sig förvisso vilja ha just ett europeiskt försvar, men frågan i dag är inte hur ett sådant ska upprättas utan hur man ska få regeringar i länder som Sverige att ta ansvar för samarbetet. Ansvar inför andra EU-länder, och inför de egna befolkningarna.

I takt med att USA blir en allt mer opålitlig samarbetspartner är det länderna i vårt geografiska närområde, som dessutom delar såväl våra ekonomiska som säkerhetspolitiska intressen, som vi måste förlita oss på.

Ordföranden i EU:s ministerråd Donald Tusk underströk detta vid en presskonferens i onsdags.

I stället för att offentligt, klart och tydligt argumentera varför Pesco är regeringens linje har Peter Hultqvist slutit ytterligare ett avtal med NATO. Som om vi skulle bli mer självständiga av att underställa oss en samarbetspartner som godtyckligt hotar med plötsliga ståltullar! Hultqvist borde lyssna på Donald Tusk och lisma mindre för de amerikanska generalerna.

Regeringens brist på tydlighet kring Pesco är inte bara ohederlig utan också farlig på sikt. Genom att inte stå för den förda politiken, inför befolkningen och anställda vid våra försvars- och säkerhetsmyndigheter, skadas både svenska och europeiska intressen.

Agerandet bäddar för framtida konflikter mellan folkets uppfattning om EU, och vad regeringen faktiskt gjort av EU-samarbetet.

Mer Europa är bra för Sverige. Men då måste man vara ärlig på Rosenbad om vilka beslut som tas.

LÄS ÄVEN:

Fler krönikor av Amelia Andersdotter

Amelia Andersdotter är liberal skribent med särskilt intresse för integritetsfrågor och politik på Europanivå. Tidigare europaparlamentariker med rötterna i Horndal.

Mer läsning

Annons