Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvdalen anpassar sig till verkligheten

Annons

Den politiska turbulensen i Älvdalen fortsätter. Visserligen tyder de senaste signalerna på att mjölken till skollunchen blir kvar. Eter det senaste sammanträdet med kommunfullmäktige, har fokus flyttats över till ungdomens fritidsaktiviteter eftersom de kommunala fritidsgårdarna ska stängas och personal hotas med uppsägning.

Egentligen utgår debatten och den politiska oenigheten i Älvdalen från den kommunala ekonomin. I arbetet inför 2012 års budget har alla nämnder och styrelser haft krav på sig att spara fem procent. Totalt handlar sparkravet om 17 miljoner kronor i en budget vars inkomster från skattebetalarna landar på cirka 375 miljoner kronor. Barn- och utbildningsnämnden har den tuffaste uppgiften. Flera års överdrag i storleksordningen tio miljoner per år har nått vägs ände. Nämnden måste nästa år spara drygt elva miljoner. Det säger sig självt att ett så tufft krav innebär drastiska nedskärningar.

Vägen dit är en av flera trätofrågor. Den politiska majoriteten vill spara, det vill även oppositionen, men samtidigt införa en tillfällig skattehöjning på 40 öre för att så småningom få balans i ekonomin. Nu blir det ingen skattehöjning, vilket förmodligen var bra. Risken är nämligen stor att tillfälliga skattehöjningarna förlängs och bli permanenta, samtidigt som åtgärden skickar en signal till verksamheten om att ekonomin ordnar sig utan större sparnit.

Mer läsning

Annons