Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allvarsord i Tällberg

Annons

Invigningen av Tällbergsmötet blev lika magnifik som tidigare år. Men budskapet allvarligare och det gavs mindre utrymme för skratt och spelmansglädje den här gången.

Drottning Rania av Jordanien, som i många år arbetat på internationell nivå med utbildning, hälsa, miljö och ungdomsfrågor, gjorde en insiktsfull och tänkvärd exposé om tillståndet i världen. Hennes analys omfattade inte bara den globala miljöfrågan; framställningen utformades till en skarp betraktelse också av religionens betydelse och andra livsbetingelser som påverkar människors förutsättningar för ett bra liv.

Kronprinsessan Victoria slog fast att hon kommit till Tällberg för att lyssna och lära. Men konstaterade också att det är hög tid att mänskligheten sätter in rätt åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser. Hennes avslutningsord om att "det ännu inte är för sent", upplevdes nog befriande hoppfullt, både bland dem som kommit till Dalarna för att fortsätta att diskutera klimatfrågan och bland åhörarna i publiken.

Bo Ekman, Tällbergsmötets initiativtagare, tillhör de debattörer och pådrivare som anser att klimatfrågan måste få en snabb och omfattande åtgärdskatalog. Han menar också att Sverige och Norden har en respekterad tradition att hitta konstruktiva lösningar på komplexa samhällsproblem och därför har ett ansvar att gå före och skapa goda exempel.

Uppgiften att skapa en förnuftig tillväxt när basen på energi från fossila bränslen sinar, blir en av de viktigaste frågorna att debattera under de kommande dagarnas många och intensiva möten i Tällberg. Många åsikter finns representerade vid Siljan. De kan till och med gå starkt i sär. Men erfarenheten från tidigare år visar att Tällberg Forum har en god förmåga att hantera meningsskiljaktigheterna på ett sätt som betyder att de leder konstruktivt framåt.

Birgitta Fröstad, ordförande i byalaget i Tällberg, frågade den tusenhövdade invigningspubliken om vi kan fortsätta leva som tidigare?

Hon fick inget svar. Det behövdes inte heller. Hon gav det nämligen själv genom konstaterande att något måste vara fel när både glaciärer och isbjörnar försvinner.

Svaren kan bli tydligare när Tällberg Forum avslutas på söndag!

Mer läsning

Annons