Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansens segervapen

Annons

den 6 juli 2006

Moderatledaren är ett av alliansens starkaste inslag i årets valrörelse. Statsminister Göran Persson och fackföreningsrörelsens gemensamma försök att framställa Fredrik Reinfeldt som en klassisk högerman, har svårt att vinna trovärdighet även bland de egna vänstersympatisörerna.

Gång på gång har han övertygat om att moderaternas politik inte går ut på att rasera en samhällskonstruktion som också tar hänsyn till de sämst ställda i samhället. Det är därför ingen tillfällighet att moderatledaren åtnjuter ett högt förtroende också bland lågavlönade LO-kvinnor. Den verklighet han återgett, inte minst för dem som jobbar bland sjuka och gamla, kan inte undanröjas av att socialdemokraterna försöker skrämma både anställda och vårdtagare med en vrångbild med alliansen vid makten.

Fredrik Reinfeldt är tydlig i sina besked om vad som väntar efter ett borgerligt övertagande i höst. Så var han också i Visbytalet i går kväll. Socialdemokraterna inser väljarnas uppskattning av moderatledarens raka besked. Därför kommer "rörelsen" att mobilisera på bred front när valrörelsen kommer in i ett avgörande skede. Det är högst osäkert hur de lyckas.

Det är nämligen inte helt enkelt att ta kamp mot en moderat politiker som tydligt markerar att han delar socialdemokraternas politiska övertygelse om att det exempelvis ska finnas ett generellt välfärdssystem som via skattsedeln garanterar en rättvis fördelning.

Särskilt som moderatledaren också stimulerar stora yrkesgrupper med nya och spännande alternativ när det gäller jobben inom sektorer där den socialdemokratiska politiken konserverat låga löner och system som skapat arbetsplatser att erbjudas huvudsakligen kvinnor i deltidsjobb.

Det faktum att Fredrik Reinfeldt vill ompröva och förnya, utan att rasera det som är bra för många, gör honom till socialdemokraternas och vänsterns tuffaste motståndare i valrörelsen.

Som i de flesta tidigare val under de senaste 20 åren kommer partiledarnas framtoning i tv att bli avgörande för röstresultatet den 17 september. Socialdemokraternas kamp om väljarna underlättas knappast med en statsminister som säger sig värna värdet av hyresrätt i lägenhet, men själv bygger herrgårdsliknande hus för att ha något rejält att dra sig tillbaka till när det politiska uppdraget är över.

Valet i höst kan i stor utsträckning bli en personfråga. Det gynnar Fredrik Reinfeldt.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons