Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldreomsorg måste få kosta

/
  • Framtidens äldreomsorg är en utmaning för samhället. Med allt fler äldre måste det till stabila lösningar som har fokus på att de gamla får ett högkvalitativt omhändertagande.

Annons

Äldrevårdens kvalitet i dag och i framtiden är en av de största utmaningarna för samhället. I går kunde tidningen rapportera om det utvecklingsarbete som pågår i Gagnef och som har fått stark support av Socialstyrelsen. Tack vare ekonomiskt stöd till kommunen har personalen kunnat erbjudas utbildning och föreläsningar om bemötande, värdegrund, etik och människosyn. Syftet är att personalen tillsammans med anhöriga ska skapa en miljö för de äldre där de gamla inte institutionaliseras utan få en ålderdom där de själva styr över sin dagliga tillvaro.

Eftersom Sverige utvecklas i en riktning mot allt fler äldre kommer det att krävas genomtänkta lösningar för att finansiera äldreomsorgen. Den tidigare folkpartistiske riksdagsledamoten Bo Könberg presenterade i går ett utredningsförslag med både korta och långa perspektiv. I det korta ges förslag om nivåer för vårdavgifter och högkostnadsskydd, i det långa handlar det om en äldreomsorgsfond där staten under ett antal år avsätter pengar för att säkra de äldres omsorg. Könberg menar att staten borde avsätta pengar motsvarande dagens överskottsmål på en procent av BNP, vilket innebär drygt 30 miljarder kronor.

Flera ledande riksdagspolitiker, bland andra Kenneth Johansson ((C), Falun, ordförande i riksdagens socialutskott, ser fonden som ett intressant inslag, men anser att välfärdens framtida finansiering är en större fråga som kräver en parlamentarisk utredning. Johansson efterlyser en undersökning som slår fast vad som ska vara välfärdens kärna och att utredningen även synar och ger förslag till alternativa finansieringar.

Invändningen är relevant, men Bo Könberg har med sitt arbete likväl satt i gång en process som tvingar både politiker och experter att ta fram bra och hållbara lösningar för framtiden. Samtidigt har hans utredning slagit fast att äldreomsorg måste få kosta.

Mer läsning

Annons