Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Åldersnojan bekymrar mig"

Annons

Pensionärernas riksorganisation (PRO) driver tesen att regeringens jobbavdrag innebär att pensionärerna får betala högre skatt än den som arbetar. Dessutom anser organisationen att regeringen måste återställa ålderspensionen för förtidspensionärer.

PRO menar att de regler som gällde före 2007 ska återinföras. Pensionen för förtidspensionären ska grundas på 100 procent av inkomsten, inte som nu med 80 procent, som är ett utslag av den borgerliga regeringspolitiken.

Blir er protest ändå inte en partipolitisk aktion?

- Nej, vi är en partipolitiskt obunden organisation och har över tid också varit kritiska till socialdemokratiska regeringar. Tidigare regeringars löften om att återställa nivån på pensionerna har heller inte infriats och det har de ansvariga också fått mycket kritik för. PRO måste driva sakfrågor utan att ta hänsyn till vem som regerar.

Men tror du att PRO uppfattas opolitiskt i samhället?

- Det finns säkert olika bedömningar, beroende på vem betraktaren är. Men jag åker till Stockholm som PRO-ordförande och som företrädare för en organisation som i stadgarna har inskrivet att vi inte ska gynna eller missgynna något politiskt parti. Däremot ska vi agera när medlemmarna upplever orättvisor.

Vad hoppas du av uppvaktningen?

- Det faktum att statsministern själv tar emot oss indikerar att regeringen tar oss på allvar. Förhoppningsvis leder vårt möte också till att regeringen inser att den av rättviseskäl måste kompensera pensionärerna.

Vilka andra frågor engagerar annars PRO i länet?

- Äldrevård och boendeformer är alltid på vår agenda. Men även risker med försämrad samhällsservice är ett vanligt samtalsämne vid våra sammankomster. Många äldre oroas över att bli hyresgäster hos sina grannar om och när hyresrätter ombildas till bostadsrätter.

- Förslaget om att sälja ut Apoteksbolaget är ett annat orosmoment bland oss äldre. Dagens apoteksservice är nämligen suverän, men vi vet inte hur det blir om de privatiseras.

Hur vill du själv bo när du blir äldre?

- Så länge som möjligt vill jag bo i mitt hem, men när jag inte längre orkar så önskar skulle jag föredra ett äldreboende som påminner om de tidigare ålderdomshemmen, där jag kan vara privat men samtidigt har tillgång till gemensam service.

Hur reagerar du på att dalfolket blir allt äldre?

- Det går inte att förneka fakta, men det är samtidigt positivt att äldre också blir friskare. Annars tycker jag att vi svenskar har åldersnoja. Vi är fixerade vid människors ålder i stället för att se den enskilde människan som en viktig resurs. Åldersnojan bekymrar mig.

- Äldre människor har erfarenheter att dela med sig som, rätt tillvaratagen, naturligtvis är en tillgång för hela vårt samhälle.

Mer läsning

Annons