Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Affärerna påverkar valresultatet negativt

Annons

den 8 april 2006

Fredagens åklagarbeslut om att väcka åtal mot SSU-basen Anna Sjödin för hennes fyllekväll på en krog i centrala Stockholm i januari, har till sitt innehåll så många smärtsamma inslag att det är fullt förståeligt att den utpekade själv har valt att avstå från att kommentera åtalet. Rimligen borde hon redan då händelsen var färsk ha intagit en mer ödmjuk attityd och vinnlagt sig om att invänta åklagarens förundersökning, innan hon så kaxigt konstaterade att hon inte uppträtt olämpligt.

Samtidigt är det viktigt att konstatera att Anna Sjödin ingalunda får dömas i förväg. Det kan uppdagas omständigheter och överväganden som ger ny information i en sådan omfattning att åtalet ogillas. Men blott det faktum att SSU-ordföranden tvingas till rättegång är ett nog så prövande inslag för en politisk rörelse som helst av allt vill ha arbetsro och möjlighet att ägna sig åt politiskt arbete-inte tingsförhandlingar.

Parallellt med åtalet mot Anna Sjödin blev det i går också beslut om åtal mot Malmös främsta socialdemokratiska företrädare, Ilmar Reepalu och Bengt Holgersson. De är misstänkta för mutbrott efter en bjudresa till Sydafrika.

Mot bakgrund av tidigare misskrediterande händelser är det närmast ett under att socialdemokratin klarat sig så bra i opinionsundersökningarna under de senaste månaderna. Visserligen är statsministerns popularitet i dalande, men partiet håller sig väl framme i de olika undersökningarna om väljarsympatier. Ännu är det för tidigt att ha någon klar uppfattning om hur fredagens negativa publicitet påverkar väljaropinionen. Men knappast för den något gott med sig.

En rimlig slutats måste ändå bli att såväl regeringens agerande kring flodvågskatastrofen och förhören i konstitutionsutskottet som brevskrivaren på socialdemokraternas partihögkvarter och SSU-ordförandens krogbesök får negativa effekter när det gäller förtroendet för socialdemokratin. Förmodligen ger detta utslag huvudsakligen i riksdagsvalet, medan resultaten i kommun- och landstingsval kommer att påverkas av andra faktorer än turbulensen på riksplanet.

Det känns samtidigt bra att kunna konstatera att den borgerliga oppositionen hela tiden intagit en seriös roll i synen på det som inträffat. Det har varit få övertoner och utnyttjanden i de omdömen som levererats över socialdemokraternas tillkortakommanden. Även den borgerliga alliansen, miljöpartiet och vänstern, ser hellre att politik än tveksamma "affärer" står på dagordningen.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons