Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Vulgärargument från båda hållen när Trump kortsluter svensk debatt

Annons

Ryggmärgsreflexen på den utländska svartmålningen av Sverige bekräftar ett nervöst drag i en pompös självbild.

Det ryska TV-teamet gör ett fem minuter långt reportage från mordvågens Malmö. Inslaget är späckat med faktafel och domedagsprofetior.

Sveriges tredje största stad beskrivs som "ockuperad av migranter".

Det hävdas felaktigt att Malmö drabbades av 50 mord under 2016. Väpnade rån påstås vara en vardagsföreteelse.

USA:s president Donald Trump är inte heller imponerad av vårt land. Och precis som sina ryska åsiktsfränder kopplar Trump ihop våld och invandring.

Därmed går Trump längre än Danmarks före detta statsminister Anders Fogh Rasmussen, som i SVT:s Toppmötet beskrev Malmös sociala problem som mycket allvarliga.

Omvärldens bild av Sverige är under förändring – oavsett om man tar del av Donald Trumps allt mer galna twitterkonto, eller en vanlig dansk tidning.

Detta måste progressiva röster i Sverige förhålla sig till, utan att hänfalla i en ganska självgod nationalism.

Inställningen att otryggheten inte kan öka eftersom Sverige är Sverige, med en stark välfärdsstat och hög social tillit, är farlig.

Den göder den skrytsamma bilden av Sverige som ”hugget i granit”, för att citera Ernst-Hugo Järegård.

Journalistiken har ett särskilt ansvar för att inte hamna i rollen som försvarsadvokat i kontroversiella frågor.

Den senaste veckan har det gått sådär.

Sydsvenskan valde häromdagen att kontrastera antalet mord i Malmö under 2016 (3,4 per 100 000 invånare) med internationella skräckexempel som Caracas och Chicago.

Man påpekade inte att en jämförelse med mångkulturella Kanada ger det dödliga våldet i Malmö en topplacering, även utanför sin nordiska kontext.

Expressens kulturskribent Malte Persson är fullständigt rasade efter Donald Trumps lögner om Sverige.

”Ledarskribenter och andra som på hemmaplan svartmålar Sverige med myter om ”no go-zoner” och våldtäktsepidemier är i högsta grad medskyldiga”, hävdar han.

Underförstått är det några av Perssons kollegors fel att Trump utnyttjar allvarliga samhällsproblem i populistiska syften?

De spridda lögnerna om Sverige är direkt ovärdiga, men att jämföra Malmös dödliga våld med Venezuelas är lika selektiv rapportering som den i Fox News.

Vulgärargument och direkta lögner är företeelser som god journalistik måste vara uppmärksam på.