Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Vindkraft i motvind

Efter kommunstyrelsens i Vansbro beslut i går om att inte öppna för förändringar i kommunens översiktplan i syfte att ge utrymme för en omfattande vindkraftssatsning, måste skogsbolaget Bergvik AB se sig om efter andra projekt

Nu stannar rimligen projektet om ett 90-tal vindkraftverk i södra kommundelen vid en förstudie. Politikernas ställningstagande ska ses mot bakgrund av den opinion som förslaget väckt. Redan för en vecka sedan, i samband med ett informationsmöte i Vansbro, fanns ett så stort motstånd mot exploateringen att politikerna inte kunde dra någon annan slutsats än den som kom till uttryck vid sammanträdet i kommunstyrelsen.

Tonläget och reaktionerna i Vansbro är inte unika. Även i Stjärnsund visar invånarna stor skepsis till E-On:s planer på att bygga ett 30-tal vindsnurror mellan Stjärnsund och Hofors i Gästrikland. Det finns en samstämmighet i argumenten bland de protesterande i Stjärnsund och Västerdalarna, nämligen att befolkningen i berörda områden motsätter sig en vindkraftsutbyggnad i ett kultur- och rekreationsområde.

E-On planerar att i morgon ta med intresserade invånare Stjärnsund till ett studiebesök vid en vindkraftspark i Venjan. Syftet är rimligen att övertyga dem som är kritiska och skeptiska att vindkraftsverken inte behöver vara ett intrång som förfular och stör.

Hur det lyckas återstår att se.