Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Viktigt att MP stoppar S-planer på sämre företagarvillkor

Nyligen stod det klart att MP säger nej till S förslag till försämrade 3:12-regler, vilka medger att en del av företagens vinsten tas ut till lägre beskattning. Till skillnad från S har MP en smärtgräns i skattepolitiken.

Finansminister Magdalena Andersson (S) tycks däremot sakna spärrar. Sedan tillträdet har hon bland annat höjt arbetsgivaravgifterna för unga och försökt införa landsbygdsfientliga vägslitageavgifter.

Börda efter börda har lagts på små och medelstora företag, och skattehöjarlinjen tycks ha fått omedelbara konsekvenser. Trots högkonjunktur och bostadsbrist ökade antalet konkurser i byggbranschen med 17 procent under årets två första månader. Här finns en direkt koppling till det minskade rot-avdraget. Nästan lika illa är läget i rut-sektorn.

Denna hastiga inbromsning av framtidsoptimism bland småföretagen beror inte på konjunkturen eller på bristande arbetsmoral. Tvärtom uppger många företagare att man vill anställa fler om anställningskostnaderna blir lägre.

Men regeringen har medvetet valt att se rot och rut som generösa subventioner för villaägarna, snarare än en källa till fler jobb. Därför är det välkommet att Rasmus Ling, ekonomisk-politisk talesperson för Miljöpartiet, äntligen säger stopp och belägg till finansministern.

Magdalena Anderssons föreslagna försämringar av 3:12-reglerna innebär höjda lönekrav för att kunna ta ut kapitalbeskattade inkomster, och en sänkning av beloppet som får tas ut som inkomst av kapital från 160 000 till 100 000 kronor.

Det är skattehöjarpolitik när den är som sämst.

Reformen slår mot driftighet, de minsta företagen och den kämpade landsbygd som statsminister Stefan Löfven (S) nyligen lade en arbetsvecka på att turnérna inför.

Sverige behöver en mer likvärdig beskattning av lönearbete och inkomst av kapital. Det kräver inkomstskattelättnader som får upp sysselsättningstalen, inte att regeringen klämmer åt småföretagare som kämpar för att få ihop plus och minus.

MP:s senaste två år har präglats av bakslag och att man har behandlats som en lydhund till S. Det var hög tid för de gröna att skälla tillbaka.