Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Viktig kartläggning klar - de 15 000 organiserade kriminella blir ny justitieministers hetaste uppdrag

Det svenska samhället står inför en tuff prövning för att säkerställa den inre säkerheten. Den ”antagonistiska miljön” har vuxit sig allt starkare.

Det kommer att kräva både tid och en lång rad uthålliga åtgärder för att trycka tillbaka olika våldsbenägna grupperingar.

Rapporten från Institutet för framtidsstudier har kartlagt grupperingar genom att samköra register. Sammanlagt har forskarna fått fram över 15000 individer som ingår i en ”antagonistisk miljö” av organiserad kriminalitet och extremism.

Det rör sig om organiserad brottslighet som maffia, MC-gäng, gatugäng, nätverk och ”partiella organisationer” ihop med fotbollsfirmor, islamister, autonoma vänsterextremister och vitmaktmiljön.

Studien visar på flera oroväckande saker, som att de olika miljöerna samarbetar med varandra mer än vad som tidigare varit känt.

Det gäller särskilt MC-gängen, fotbollsfirmorna och olika kriminella nätverk.

Narkotika, ekonomisk brottslighet och användande av våld för att sprida skräck och tystnad är några gemensamma nämnare för flera av grupperna.

Typmedlemmen är en 19-årig yngling som är född i Sverige, men har rötter i andra länder. Männen utgör 92 procent. 67 procent är födda i Sverige.

45 procent har en psykiatrisk diagnos, men det är få som har allvarliga diagnoser. 92 procent klarade grundskolan, hälften gymnasiet och 8 procent har högskole- eller eftergymnasial utbildning. Utbildningsnivån dras upp av de vänsterextrema.

Grupperna undergräver inte bara rättssamhället och medborgarnas tillit till samhällskontraktet, de är ett nationellt säkerhetshot också.

En av slutsatserna i studien är att det behövs samordnade insatser. Som att ingripa mot ekonomisk brottslighet för att göra livet i miljöerna så otrevligt som möjligt.

När det gäller nazisterna i NMR rapporterade Expressen i veckan om att flera myndigheter nu ökat trycket med granskningar, upptaxeringar, beslagtagande av jaktvapen och rättsprocesser. Enligt polischefen Erik Nord i Göteborg har det skett mer spontant från myndigheternas sida, snarare än att det är samordnat.

Samtidigt är det samordning och helhetsbild som behövs. Socialtjänsten och vården måste bli bättre på att hjälpa folk från den kriminella miljön. Vittnesmålen från frustrerade anhöriga som känner sig övergivna är alldeles för många.

Forskaren Amir Rostami efterlyser uppkavlade ärmar medan det fortfarande går att göra något.

Ett nationellt säkerhetsråd som kan bidra till att riva myndighetsgränserna när det gäller säkerhetshot är ett steg. Fler poliser, starkare skydd av både vittnen och myndighetsutövare är andra självklara ingredienser.

Översyn av straffskalor för upprepad brottslighet och brott som drabbar demokrativiktiga funktioner måste kombineras med sociala insatser för personer i riskzonen.

I slutändan handlar det om att samhället och medborgarna måste bestämma sig för att inte acceptera att människor ställer sig utanför lagen, skadar andra människor, och lever bortom samhället.

En ny justitieminister har att göra.