Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: "Vi vet nazismens väsen. Vi vet nazismens mål. Vi ger aldrig upp!"

Artikel 11 av 11
Antisemitism och nazism (2018)
Visa alla artiklar

I fredags bjöd DT, Svenska kyrkan, Ludvika kommun och Segerstedtinstitutet till möte för tolerans och emot extremism. Regeringen representerades av Sven-Erik Bucht (S). Ledarredaktionen har många synpunkter på regeringen och delar inte alla slutsatser kring hur man bäst bekämpar extremism. Men när det gäller varför vi måste stå upp för demokratin och alla människors lika värde så sade ingen det i fredags bättre än Bucht. Därför publicerar vi hans tal.

//Gabriel Ehrling Perers och Jens Runnberg, DT:s ledarredaktion

LÄS ÄVEN:

Stort engagemang vid möte för tolerans, mot nazistiska rörelser – ”Vi får inte ge upp”

Nytt möte mot extremism, sörjer Ludvikas rykte som nazisthåla:”Det finns något vackert i envisheten”

Kära vänner.

En gräns kan användas till olika saker, till det goda eller till det onda.

Jag är född och bor vid en gräns. Den går genom Torneälven, mellan Sverige och Finland. Den syns inte, och de gånger den gjort sig påmind, har det varit i tider av krig och tider av ondska som delat upp människor i de och vi.

Där fick människor sina skallar mätta. Folk förnedrades för sitt ursprung och språk.

Det har satt sina spår. Lett till skam och en känsla av mindervärde som lever kvar än i dag.

Därför har jag under hela mitt liv haft Ragnar Lassinantti som förebild. Han var landshövding i Norrbotten under en lång tid och Tornedaling precis som jag.

Han utryckte det ungefär så här:

De flesta gränser är mänskliga verk. Det kan handla om landsgränser, regiongränser, politiska och religiösa gränser. Och i gränsens psykologi ligger ofta att vi tänker längs efter gränserna, sällan över.

LÄS ÄVEN:

TV: Mediecheferna debatterar: Vilket ansvar har medierna i rapporteringen om nazister?

Bästa vänner,

Nazismen har som mål att dra gränser mellan människa och människa. Nazister vill i ondska förneka vissa deras människovärde och utrota dem. Det är gränstänkandets mest sinnessjuka slutsats.

Och jag känner skam och vrede – som svensk, som minister och som människa – över att se nazister marscherar igen i vårt land.

Och att stå här inför er, ni som möter nazister i er vardag, ni som har överlevt, att ni åter tvingas uppleva denna vedervärdiga sekt, är fruktansvärt.

Men kära vänner, samtidigt väcker det också en kraft till liv, en övertygelse att aldrig glömma och att alltid stå upp mot detta hat och förtryck.

Att ta strid för alla människors lika värde. Att vägra deras gränser. Inte låt det passera.

Därför förstärker regeringen polisens insatser mot nazismen. Vi ökar insatserna för att skydda alla er som nazismen hotar. Vi gör så att fler barn och unga förstår Förintelsens fasor, genom utbildning och besök i koncentrationsläger.

Och vi tar nu fram lagstiftning som ska göra det möjligt att förbjuda nazistiska och rasistiska organisationer helt och hållet. Därför att demokratin ska aldrig få utnyttjas av dem som vill förgöra den.

Men ingen enskild insats, ingen lagstiftning, ingen regering, kan ensamt besegra nazismen. Det krävs ett långsiktigt arbete, ett helt samhälle som samlas, som vi gör här i dag.

Demokrater som sätter emot, varje dag, varje månad, varje år, varje gång människovärdet ifrågasätts.

Människor som står sida vid sida och säger: Vi vet nazismens väsen. Vi vet nazismens mål. Vi ger aldrig upp!

Tillsammans ska vi visa att vår demokrati är så mycket starkare än dess fiender.

Och på längre sikt, så kan nog nazismen bara besegras i grunden, av det som Ragnar Lassinantti drömde om.

Att vi själva korsar gränsen, och når ut till dessa människor som bär på så mycket oförstånd och hat, och för dem tillbaka till samhällsgemenskapen.

Det kommer vara oerhört svårt. Men till skillnad från nazister, tror vi på varje människas lika värde och rätt. Och i varje människa finns också en möjlighet till bättring. I varje nazist, en möjlighet att släppa gränstänkandes tunga onda ok, och komma tillbaka till friheten och demokratin.

Tillsammans är vi starka.

LÄS ÄVEN:

Experten: ”NMR kommer att ha egna ’valobservatörer’ – ledningen vill efteråt kunna säga att det var ett ’riggat’ val”