Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LEDARE: Verkliga skatten syns inte

I Danmark visas hela lönekostnaden på lönespecifikationerna. I Sverige visas däremot inte arbetsgivaravgifterna per automatik i lönebeskedet.

Det gör att stora delar av löntagarna inte har koll på sin hela lön och hur den beskattas – det är en viktig "konsumentupplysning" som skattebetalarna därmed går miste om.

Endast en tiondel har ett hum om arbetsgivareavgiftens storlek, enligt en undersökning från Studieförbundet Näringsliv och samhälle (SNS).

För kännedom så ligger den i dag i normalfallet på 31,42 procent, ungas arbetsgivaravgift är (fortfarande) hälften av detta och är man över 65 är arbetsgivaravgiften i dagsläget (fortfarande) 10 procent.

För att ett lönebesked ska vara komplett borde det innehålla hela kostnaden som arbetsgivaren har för den anställde.

Att veta i vilken utsträckning man bidrar till det offentliga ger dels ytterligare en anledning att räta på ryggan och leder rimligtvis också till ett ökat ifrågasättande huruvida skattemedlen går till rätt saker. Det skulle vara ett samtal som bidrar till att stärka demokratin.

Att gömma undan skatter på det här sättet är ett exempel på bristande transparens och det är inte utan att även de som inte är konspiratoriskt lagda anar att det kanske inte finns någon överdriven iver från finansministrar, vare sig från de borgerliga eller de rödgröna ska sägas, att rakt av, i kronor och ören i lönebeskeden, presentera det verkliga skattetrycket.

Bättre vore att sluta att benämna det hela som en "avgift" som arbetsgivaren betalar, det är ju i själva verket är en skatt som löntagarna står för.

Den så kallade avgiften är i själva verket en skatt på lön. God demokrati bygger på att medborgarna är rätt informerade.