Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Varning till borgerligheten – undvik identitetspolitikens fälla och håll er till sakfrågorna i stället

Batikhäxor, godhetsknarkare, neandertalare, skrikhöger, ”dessa finliberaler”, ja okvädingsord haglar nuförtiden inom borgerligheten.

Att ha rätt identitet, att tillhöra rätt grupp, att vara för eller emot, är viktigare än att föra samtal om sakfrågorna.

Den här mekanismen som nu skär djupt in i borgerligheten bidrar till att försvåra regeringsbildningen. De som får ryggdunkarna och hejaropen är de som bygger sin argumentation på den starka identiteten och på splittring: ”Jag är…” och ”dom andra är dumma”.

LÄS ÄVEN: Isobel Hadley-Kamptz: Badtunnornas tid är över för alliansen

Vi lever i en tidsålder som på bara några år slagit om till en allt starkare identitetsbaserad diskurs. Särskilt farlig är utvecklingen mot starka dominerande nationalistiska eller religiösa identiteter eftersom det bygger på att alla som inte hör till oss hör inte hit. En identitet kan också provocera fram motidentiteter och så fördjupas polariseringen.

När frågan ställs på sin spets så kan vi inte utgå ifrån att i valet mellan identitet och demokrati så blir medborgarnas val det demokratiska.

Människans behov av en grupp är djupt primitiv och går tillbaka till förhistorien. Den moderna demokratin är ett sent påfund med känsligt balanssystem som vilar på en uppfattning att rättssamhället ska råda och att vissa värden vårdas. Dessa värden förutsätter att vi har en övergripande lojalitet med det öppna samhälle som vi vill leva i och att det är större än enskilda identiteter.

Men när debattens ramar attackeras och identiteten tar över så rör vi oss snabbt på ett sluttande plan. Andra länder har halkat längre i den här riktningen.

Här kommer sociala medier och tekniken in i bilden eftersom dessa politiska krafter använder det för att skapa politisk fiktion och därigenom reducera världen, livet till spektakel och känslor. Ryssland har kommit längst på den vägen, USA med Trump är en god bit på väg.

Varningen gäller inte minst borgerligheten som lever med en självbild som rationell och kritisk mot identitetspolitik, men som i en polariserande tid med starka centrifugalkrafter riskerar att gå i dess fälla. Detta gäller inte minst vad som uppstår i kölvattnet av slitningarna i regeringsbildningen.

Att titta på vad som förenar istället för vad som splittrar är det motmedel vi alla kan bidra med i vår vardag.

Patrik Oksanen