Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Varning när minister vill hota din rätt att vara anonym på nätet

”Ska vi få ett slut på de falska kontona på nätet måste vi kunna identifiera personerna bakom.” Det skriver MP på sin Facebooksida (180313). Digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) har tidigare sagt att han vill att samtalet på internet ska bli mer anständigt (DN 180308). Därför tänker han lägga fram ett förslag till EU-kommissionen, som går ut på att stora internetaktörer ska tvingas kräva identifiering av sina användare. Det ska inte gå att registrera ett konto anonymt. På så sätt kommer man åt de så kallade trollkontona, menar Eriksson.

Digitaliseringsministern är något viktigt på spåren. Trollkonton kan sabotera det politiska samtalet. Men Erikssons lösning är ändå fel. Att i praktiken omöjliggöra anonymitet riskerar att försämra förutsättningarna för ett gott demokratiskt samtal.

Anonymitet har alltid fyllt en viktig funktion, oavsett om det handlar om arga insändare i lokaltidningar från ”besviken hundägare” eller anonyma bloggar som kritiserar regeringen.

Det tydligaste exemplet är kanske försvarsbloggaren Carl Bergqvist, som sedan 2007 bloggat under namnet Wiseman’s Wisdoms. Fram till 2013, då det vänsterextrema nätverket Ofog avslöjade hans identitet, var Bergqvist anonym. Detta eftersom han ville diskutera försvarsfrågor utan att hamna i konflikt med sin arbetsgivare och av säkerhetsskäl.

Eriksson säger förvisso att företagen ska kräva identifiering, inte att varje konto på Facebook, Twitter och Google ska ha en tydlig avsändare. Men det innebär att anonymitetens vara eller icke vara hamnar i händerna på internationella företag.

Det finns ingenting som tyder på att Google skulle vara mer solidariskt gentemot sina användare än mot en stat som vill veta vem det är som ligger bakom ett visst konto.

Om möjligheten att vara anonym på internet försvåras är det inte bara trollkontona – som dessutom lär kunna kringgå lagen eller hitta andra sätt att maskera sig – man sätter dit.

Anonyma kritiker som Wiseman, visselblåsare i myndigheter och andra som på egen hand vill framföra ett budskap utan namn och bild får det betydligt svårare. Det kanske är en vinst för staten, men inte för demokratin.

Karin Pihl