Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LEDARE: Valrörelsens största lögn 

Socialdemokraternas toppkandidat Marita Ulvskog såg moderaten Gunnar Hökmark i ögonen, kippade efter andan och sköt från höften: 

Att vara öppen inför att det kommer människor från andra länder har varit en väldigt viktig fråga för oss. Vi socialdemokrater är för denna frihet. Även LO var det. Du skrev däremot en motion 2004 i Sveriges riksdag där du ville se till att vi fick övergångsregler för dem som skulle komma och jobba hos oss.   

Ulvskogs uttalande i söndagens Agenda är EU-valrörelsens största lögn. I samband med EU:s östutvidgning 2004 drev Socialdemokraterna linjen om undantagsregler. Statsminister Göran Persson gastade om social turism och LO:s välavlönade ombudsmän skrek go home! till baltiska arbetare.  

Två månader innan utvidgningen överlämnade S-regeringen, i vilken Ulvskog ingick, en skrivelse till riksdagen: 

Regeringen gör bedömningen att särskilda regler bör införas. Innebörden av reglerna är att det från anslutningsdagen den 1 maj 2004 skall krävas arbetstillstånd för arbetstagare som är medborgare i dessa nya medlemsstater för att de skall få arbeta i Sverige.

Tio år senare försöker Ulvskog skriva om historien i Sveriges viktigaste politiska tv-program. Det är arrogant, ansvarslöst och anmärkningsvärt. 

Samtidigt bör vi komma ihåg att Moderaterna i stora drag höll med Socialdemokraterna. Samma Hökmark, som i Agenda skakade på huvudet så att han nästan tappade glasögonen, skrev en motmotion som i stället poängterade behovet av att se över EU:s regelverk i syfte att hindra ett icke avsett nyttjande av familjeförmåner. 

Om Socialdemokraterna fruktade lönedumpning, fruktade Moderaterna ett systematiskt fusk med socialförsäkringarna. Båda är uttryck för en misstänksam och bevisat felaktig människosyn.