Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Valmyndigheten tryckte 673 miljoner valsedlar – det måste finnas ett bättre sätt att värna valhemligheten

Annons

Talman Andreas Norlén har föreslagit Stefan Löfven som statsminister. Löfven kommer nu riksdagen att få rösta om honom på samma sätt som riksdagen röstade om M:s partiledare Ulf Kristersson den 13 november.

Mycket talar för ett nytt nej. Det skulle i så fall innebära att talmannen bara har två försök kvar innan det blir nyval. Det mesta talar dock för att det inte blir något sådant. Flera partier har väldigt mycket att förlora på ett nyval, och kan därför göra stora eftergifter för att slippa detta.

Ett nyval skulle innebära en stor kostnad för partierna och staten. Exempelvis kostar det att trycka alla de miljontals valsedlar som används. I årets val tryckte Valmyndigheten 673 miljoner valsedlar, vilket innebär nästan 100 valsedlar per väljare.

Nu blir det inte lika många valsedlar i ett extraval, eftersom det inte blir några landstingsval och kommunalval denna gång. Men det blir ändå väldigt många.

Alla dessa valsedlar ställer till problem, och inte bara kostnaden för tryckningen. De måste distribueras ut till alla vallokaler, vilket ger logistiska problem. De öppnar också för ryktesspridning om att valsedlar göms undan eller slängs och att det svenska valet därför är odemokratiskt. Sådana rykten spreds i detta val, inte minst från sympatisörer till de främlingsfientliga partierna.

De här ryktena är falska eller åtminstone väldigt överdrivna, i alla fall enligt de valobservatörer från OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) som granskade det svenska valet. I sin rapport slår valobservatörerna fast att valet var solitt demokratiskt, öppet och transparent.

Men de hittade ändå några saker som de rekommenderar för att förbättra det svenska valsystemet. De tycker att det behövs ett enhetligt nationellt distributionssystem av valsedlarna så att det blir lika för alla partier.

Det borde vara läge att förändra det svenska sättet att välja i grunden. Ett sätt vore att införa elektronisk omröstning, men den tekniken känns fortfarande inte tillräckligt tillförlitlig.

Bättre vore att lära sig av valsystemen i andra länder. Finland har till exempel en valsedel för alla partier och alla kandidater.