Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Utmärkt liberal markering från M i Gustav Fridolins sista partiledardebatt

Annons

Det fanns många frågor inför onsdagens partiledardebatt i riksdagen, den första efter att januariavtalet slöts.

Hur tydliga blir C och L som "liberala oppositionspartier"? Hur hård kommer V-ledaren Jonas Sjöstedt att vara mot S+MP-regeringen? Tänker han fortsätta att hota med misstroendevotum, även om detta kräver stöd av SD och kan innebära att M-ledaren Ulf Kristersson blir statsminister?

Och hur tänker Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch Thor lägga upp sin strategi? Hur kommer de att ställa sig till SD-ledaren Jimmie Åkessons försök att skapa ett konservativt M+KD+SD-block?

Partiledardebatten gav kanske inte svar på alla dessa frågor. Men på några.

Det är helt tydligt att Sjöstedt tänker angripa S+MP-regeringen hårt från vänster den kommande mandatperioden.

Han gick till angrepp mot Stefan Löfven för innehållet i januariavtalet, och han ville göra upp med Kristersson och Busch Thor om att stoppa förslaget om slopad värnskatt. Både tackade dock nej.

Det blev också tydligt att Kristersson tackar nej till Åkessons invit om samarbete. Enligt Kristersson gör M:s starka liberala värderingar att M inte vill ha ett konservativt SD+M+KD-block.

Det var ett bra och tydligt besked från Kristersson. Däremot är det oroväckande att Ebba Busch Thor inte gjorde samma markering.

Hon tog inte ens replik på Åkesson, något som Lööf också bitskt påpekade. Däremot kom varken Busch Thor eller Kristersson med nya hårda angrepp på C eller L. Det är bra. Kanske har deras värsta bitterhet nu lagt sig?

Något svar på hur C och L:s liberala oppositionspolitik ska se ut gavs dock inte i partiledardebatten. Både Lööf och Björklunds repliker mot Löfven var lama. Lööf frågade försiktigtvis om lagändringar på grund av hamnkonflikten.

Språkröret Gustav Fridolin (MP) gjorde ingen av sina bästa partiledardebatter. Däremot var det hans sista. Han har varit en frisk fläkt, om än väldigt slagordsmässig.

Det blir intressant att se om Per Bolund, som antagligen blir nytt språkrör, kan ge MP en mer trovärdig och sansad framtoning.