Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Uppenbart att Åkesson inte har koll på partiets arbete i Bryssel

Det blev under gårdagens partiledardebatt i riksdagen smärtsamt uppenbart att Jimmie Åkesson (SD) inte vet vad hans partikamrater gjort i EU-parlamentet de senaste fem åren.

Han hade till exempel inget emot ett utbyggt Frontex, EU:s organ för gränskontroll. Hans eget parti hade röstat emot detta i EU-parlamentet. Inte heller visste han att hans partikamrater hade röstat emot mer pengar till klimatforskning, trots att partiet påstår sig vara för detta.

I stället tog han upp helt oväsentliga saker i debatten. Tydligen ansåg Jimmie Åkesson att detta var viktigare att diskutera än EU-frågor.

Övriga partiledare var dock bättre pålästa, så debatten var intressant och tog upp de frågor som är viktiga i EU-valet den 26 maj: klimat, migration, EU:s budget och jordbruksstöd, terrorism, brottslighetsbekämpning och antibiotikaresistens.

Det är mycket bra att årets EU-valsdebatt till största delen handlar om frågor som avgörs i EU-parlamentet och inte om annat, som införandet av euron, vilket den svenska riksdagen beslutar om.

En fråga som diskuterades flitigt i partiledardebatten var EU:s så kallade sociala pelare, som bland annat handlar om arbetsvillkor och social trygghet. S-ledaren Stefan Löfven försvarade frenetiskt partiets stöd för denna pelare och menade att det är viktigt att EU blir ett "samarbete för löntagarna, inte för marknaden". Han kunde dock inte förklara hur Socialdemokraterna å ena sidan kan säga att den sociala pelaren har stor betydelse, å andra sidan säga att den inte kommer att spela någon roll för svensk del.

Flera av partiledarna tog också upp demokratifrågor och att nationalistiska partier troligen går framåt stort i årets EU-val. Det är också en viktig fråga. De beslut som fattas i EU-parlamentet är viktiga för Sverige.

Det är därför bara att hoppas att svenska väljare inser att det inte gynnar Sverige att skicka dit fler representanter för ett parti som dels vill ha ett ökat samarbete mellan nationalistiska partier, dels har en partiledare som verkar ha noll koll på vad partiets EU-parlamentariker håller på med.