Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LEDARE: Svensk pressfrihet i fara om SD får politiskt inflytande

De senaste veckorna har Ungern uppmärksammats för sitt brutala sätt att möta asylsökande vid gränsen. Bakom utvecklingen finns ett tydligt ideologiskt projekt.

När Ungerns premiärminister Viktor Orbán i ett tal i somras lade ut texten om sin syn på Ungern och Europa lät han knappast som en regeringschef i ett EU-land, utan som ledaren för ett av Europas högerextrema partier.

Orbán lät förstå att politik i dag handlar om "överlevnad eller utrotning av europeiska värden och nationer".

Orbáns svar på individualism och mångkultur är en önskan om en "illiberal stat", där utgångspunkten inte är individuella fri- och rättigheter, utan det nationella intresset. Som statsvetaren Cas Mudde nyligen konstaterade har Orbán, som en gång kämpade mot kommunistiskt förtryck, iscensatt "den mest omfattande attacken mot liberal demokrati i EU:s historia". (SvD 18/8)

I praktiken har det, vilket beskrivs i den nya boken Hej herr diktator, utgiven av den liberala biståndsstiftelsen Silc, inneburit rejäla inskränkningar i mediernas frihet, politisering av rättsväsendet och begränsningar i oppositionens möjligheter att ta initiativ i parlamentet. Men det handlar också om förändringar i valsystemet för att gynna Orbáns parti Fidesz och om lagar som kriminaliserat hemlöshet.

Om man ska förstå stödet för Orbáns politik – Fidesz skulle ha vunnit det senaste valet även utan ändringar i valsystemet - är det viktigt att betona Ungerns 25 åriga historia av lågt förtroende för de demokratiska institutionerna.

Missnöje med invandring, hur demokratin fungerar och ekonomisk stagnation, kan även runt om i Europa vara en grogrund för antiliberala drömmar. Skillnaden är att idéerna i Ungern uttrycks av det stora etablerade högerpartiet, som på grund av sina band till andra konservativa och kristdemokratiska partier i EU, kunnat undvika sanktioner, medan de på andra håll kommer från växande högerpopulistiska partier.

I veckan gick sverigedemokraten Erik Almqvist, som efter järnrörsskandalen flyttande till just Ungern, till angrepp mot en artikel på Aftonbladets ledarsida. Pressen borde precis som i Ungern underkastas politisk tillsyn, så att "vänstermedier" skulle "behöva hålla sig till sanning och sak", skrev Almqvist.

Andra högt uppsatta sverigedemokrater, bland andra Mattias Karlsson, har skrivit att det offentliga stödet till folkbildning endast ska gå till verksamheter som stärker den nationella gemenskapen. Även det är en önskan i Orbáns anda.

SD närmar sig ett väljarstöd på 20 procent. Tillbakarullningen av demokratin i Ungern är en påminnelse om vilka värden som nu står på spel.