Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Supandet minskade när lördagsöppet infördes - visst ska Systembolaget ha öppet på söndagar

När man går från jobbet har det för många hunnit bli kväll. Lediga lördagar sveper i sin tur snabbt förbi – plötsligt är det eftermiddag. Det är ett problem att Systembolagets öppettider inte går i takt med våra konsumtionsvanor.

M:s aktuella utspel förra veckan om söndagsöppet är i det ljuset intressant. Samtidigt är det ett stickspår. Snarare borde vi fråga oss om inte de generella öppettiderna är för begränsade.

Systembolaget har stort folkligt och politiskt stöd. Personalen är kunnig och tillmötesgående. På senare år har verksamheten dessutom breddats med ny service som hemleverans.

Det är bra att ett företag med uttalat samhällsansvar också håller kunder nöjda. Däremot har öppettiderna i dag blivit förlegade.

Medan matbutiker, apotek, och varuhus låtit anpassa sig efter nya konsumtionsmönster står Systembolaget tungrott kvar. Efter klockan 15 en lördag, eller klockan 19 vissa vardagar, förväntas vi ordningsamt ha köpt det vi önskar.

Jobb, fritidsaktiviteter, träning och spontant umgänge med vänner är bara exempel på hur späckade liv vi lever. Vi handlar helt enkelt senare och mer flexibelt.

Systembolagets öppettider är såklart ingen slump. Tvärtom ligger det i linje med en övergripande, restriktiv princip.

Men om tillgängligheten inte möter medborgarnas grundläggande förväntningar är det just monopoltanken som riskerar att undermineras. Inte minst borde den som vill slå vakt om monopolet och möjligheterna att föra en ansvarsfull alkoholpolitik se problematiken.

Det stora stödet för att ens ha ett monopol bygger trots allt på att det inte upplevs som onödigt krångligt att handla där. Att ha öppet till 17 på lördagar och 20 på vardagar skulle kunna vara en pragmatisk förändring.

Ur ett kundperspektiv vore det rimligen även mer önskvärt än att prioritera några timmars söndagsöppet, även om några viktiga invändningar mot söndagsöppet inte heller kan resas.

Forna tiders råsupande blir allt sällsyntare. Svenskarna dricker generellt allt mindre och att det blev lördagsöppet 2001 ändrade inte på det.

Systembolagets monopol finns till för det stora flertal svenskar som då och då ser en njutning i att dricka ett antal glas. Men även en restriktiv alkoholpolitik måste med den premissen vara någorlunda i fas med samhällsutvecklingen i stort.

Vanor förändras över tid. Svenskar tillbringar till exempel mer tid på internet och det har Systembolaget förhållit sig till. En app har tagits fram och kunder kan förbeställa varor hemifrån. På samma sätt vore det önskvärt om de fysiska öppettiderna uppdaterades.

Max Eskilsson