Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LEDARE: Stefan Löfven ångrar nog i dag att han avvisade invandrings-inviten från Ulf Kristersson

Under fjolårets valrörelse var M-ledaren Ulf Kristersson mycket intresserad av en långsiktig migrationsöverenskommelse med Socialdemokraterna. Han gjorde upprepade gånger inviter till Stefan Löfven om detta.

Ulf Kristerssons tanke var att Moderaterna och Socialdemokraterna före valet skulle bli överens om att bilda basen för en "blocköverskridande och långsiktig migrationspolitik". Annars, skrev han i en debattartikel i Dagens Nyheter, "kommer migrationspolitiken att fortsätta paralysera svensk politik under lång tid. Det vore förödande."

Dels skulle det störa relationerna med MP, dels trodde han att allianspartierna skulle förlora röster på att de var splittrade i migrationsfrågan.

I dag ångrar nog Löfven att han inte tog Kristerssons utsträckta hand. Flödet av arbetarväljare från S till SD tycks bara fortsätta, och en uppgörelse med M om en stram migrationspolitik skulle kunna vara ett sätt för S att få stopp på detta.

De ekonomiska och de fackliga frågorna är inte alls lika viktiga för industriarbetare i dag som tidigare. Det gör att de gamla banden med S har lösts upp. Många arbetarväljare anser också att en stor invandring hotar välfärden samtidigt som de har svårt för MP och ogillar det samarbete S har med detta parti. De skulle förmodligen uppskatta en S-M-överenskommelse i migrationsfrågan som innebär att MP körs över.

Problemet för Stefan Löfven är att Ulf Kristersson inte längre är intresserad av att göra upp i migrationsfrågan.

M ser i dag inte någon politisk vinst med breda uppgörelser, utan vill vara fria att driva en hård oppositionspolitik. För även M tappar väljare till SD. I ett försök att vinna tillbaka stöd har partiets migrationspolitik därför blivit mycket stramare sedan valet.

En kompromiss i en migrationsuppgörelse ger knappast en lika stram politik, vilket minskar chansen att vinna tillbaka SD-väljare; Sverigedemokraterna kommer aldrig att vilja delta i en bred migrationsuppgörelse, och bland annat Socialdemokraterna kommer inte heller att tillåta detta. Om Moderaterna då ingår i en migrationsuppgörelse är risken stor att många uppfattar Sverigedemokraterna som det främsta oppositionspartiet, något som Moderaterna självklart vill undvika.

Stefan Löfven tänkte kortsiktigt när han inte ville samarbeta med Moderaterna om migrationspolitiken före valet. Det ångrar han säkert i dag. Men nu är det för sent.