Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LEDARE: SSU vill tysta ned vänsterhat

Annons

RFSL Dalarna kan gratulera sig till en lyckad Prideparad; 300 deltog i tåget genom ett höstsoligt Falun. Men lördagen hade också smolk i bägaren. Några av paraddeltagarna hade en banderoll med texten "Död åt SD och alla andra borgare".

De som bar banderollen har inget med arrangörerna att göra; RFSL Dalarna och Falu Pride tar båda avstånd från budskapet. Ändå slår den lilla gruppens utspel tillbaka på arrangörerna och hela arrangemanget.

Dalarnas SSU-ordförande Sofie Eriksson anklagar nu LUF Falun, som dokumenterat hatbanderollen och publicerat den på sin sida på Facebook, för att smutskasta hela Pride.

Att sprida bilden "är inte att stå upp för allas lika värde" menar SSU-ordföranden och menar i samma inlägg att LUF med publiceringen av fotot skapat en cirkus som "spottar på det arbete som personerna bakom Falu Pride lagt ner".

Enligt henne borde LUF inte ha publicerat bilden utan rapporterat till arrangörerna. Det hela skulle tystas ner.

Skulden läggs på LUF, inte individerna som spridit hatbudskapet. Det är att skuldbelägga helt fel aktör. Naturligtvis är det gruppen som hade banderollen som gjorde fel, inte någon annan organisation.

Fundera på hur reaktionerna sett ut om man bytt ut orden "SD" och "borgare" mot exempelvis "invandrare" och "socialister".

Avståndstagandet hade då varit omedelbart och absolut. Men nu handlar det om det goda hatet från vänster och då är det inte lika självklart att vara entydigt emot.

Att kärlek är starkare än hat är en åsikt som man ta för rimligt att de allra flesta som deltar i en Pridemanifestation delar. Många av deltagarna har själva blivit utsatta för hat och kränkningar som en konsekvens av hur de väljer att leva sitt liv. De borde av detta ha utvecklat en allergi mot hatretoriken, oavsett mot vem hatet riktas.

För hat kan inte med hat fördrivas. Det enda som hjälper är att reducera hat, den processen är alla ansvariga för och delaktiga i. Att hatbudskap är kontraproduktiva har arrangörerna redan fått erfara. De har mottagit hatiska mail efter att artiklar om hatbudskapet har publicerats.

De är mycket tråkigt att en liten minoritet orsakat detta. Denna utbrytning från den annars demokratiska Pride-familjen står ensamt med skulden för den smutskastning som Pride och RFSL nu utsätts för.