Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Snart har Trump ett krig på halsen

Annons

I helgen tog Irak kanske det sista avgörande steget mot ett nytt inbördeskrig. Den irakiska armén, tillsammans med Iranledda shiamiliser, attackerade de kurdiska styrkorna i staden Kirkuk i norra Irak.

Sedan den kurdiska folkomröstningen om självständighet har den kurdiska regionala regeringen i Irak uppmanat till dialog.

Från Irak var retoriken en annan. Bagdad vägrade acceptera vare sig folkomröstningen eller resultatet. Representanter för den irakiska centralregeringen började tala om att upprätta irakisk kontroll över den kurdiska regionen. Krigsretoriken exploderade i irakiska medier.

Och till slut bröt kriget ut. Natten till måndag gick Iranledda shiamiliser och den irakiska armén till attack mot kurderna i staden Kirkuk. Irakiska styrkor, beväpnade och utbildade av USA, slåss nu mot kurdiska styrkor, beväpnade och utbildade av USA.

USA ansträngde sig inte för att lugna ner centralregeringen och släcka krigshetsen i Bagdad. Tyvärr har amerikanernas passivitet öppnat upp för total iransk dominans. Mullaregimen i Teheran har fått fria händer att elda på motsättningarna i Irak.

En iransk terrororganisation är alltså delaktig i Bagdads militära kampanj mot kurderna i norra Irak. Det är anmärkningsvärt att USA låter Iran föra ett proxykrig i Irak, framför allt när Donald Trump nyligen talade om hårdare tag mot regimen i Iran. Nu har ju Trump chansen att motverka iranska intressen i Irak.

Om konflikten mellan kurderna och Bagdad utvecklas till ett rejält inbördeskrig måste USA välja sida. Kurderna, som bland annat hjälpte att avsätta diktatorn Saddam Hussein och som varit en viktig partner i kriget mot IS, eller militanta shiamiliser som styrs från Iran? Kriget är här nu och klockan tickar. Var är USA?