Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LEDARE: Snabba åtgärder krävs mot IS-krigare

Upp mot 300 individer i Sverige uppges ha anslutit sig till terrororganisationen IS. En uppgift som nu undersöks närmare ska en person ha begett sig från Borlänge kommun för att ansluta sig till världens just nu farligaste terrororganisation.

Det är naturligtvis oacceptabelt att svenska medborgare ansluter sig till IS och deltar i deras terror. Naivitet och flathet har präglat hanteringen av dessa extremister. Lagstiftningen släpar efter. Här har också alliansregeringen ett stort ansvar - varför underlät de att agera under sin regeringstid? Nu utreds frågan på uppdrag av inrikesminister Anders Ygeman (S). De förslag som utredningen utmynnar i måste vara kraftfulla.

Exempelvis har inga av IS-krigarna som har återvänt till Sverige lagförts, samtidigt som det enligt svensk lagstiftning förbjudet att delta i, förbereda, medverka, finansiera och uppmana till terroristbrott. Krigsförbrytelser är straffbara i Sverige, oavsett var i världen de begås. Man borde genast, på ett systematiserat sätt, lagföra återvändarna. Säpo säger sig ha god koll på vilka individer det handlar om. Lagarna som finns för terrorism i dag är mellan tre års till livstids fängelse.

Dessutom borde det omöjliggöras, eller göras mycket svårt, att man ska kunna ta "permission" och för att under en tid återvända till Sverige för att vila upp sig från striderna, för att sedan åka tillbaka till krigshärdarna igen.

Som återvändare från IS är man dels avtrubbad med närhet till att använda extremt våld, dels så är man radikaliserad. Den kombinationen är mycket farlig. Här krävs lagändringar, KD har föreslagit att det ska göras tillåtet att ta passen från individer som man vet planerar att bege sig till IS. Det här är kontroversiella förslag som måste ses över särskilt för att inte strida vare sig mot de mänskliga rättigheterna eller den svenska grundlagen. Samtidigt måste situationen tas på djupaste allvar; att stillasittande se på är förstås inte heller något som helst alternativ.

Örebro kommun var först ut med att från kommunpolitiskt håll reagera på de IS-krigare som for från, och återvände till, Örebro. Deras kommunalråd mottog dödshot som en konsekvens av deras utskällda strategi att ge terapi och jobb till jihadistresenärerna. Förra veckans stora snackis var ”Stockholms stads strategi mot våldsbejakande ­extremism” - också den utskälld för en upplevd gräddfil för återvändande terrorister.

LÄS OCKSÅ: KD Borlänge: "Hög tid lyfta frågan politiskt"

Att inte göra något alls är inte heller ett alternativ. Självklart måste man arbeta intensivt med prevention. Därför är det bra att det nu från KD-håll initieras en diskussion om att även Borlänge kommun ska skapa sig en strategi för hur våldsbejakande extremism ska hanteras.

Det gäller oavsett om det nu aktuella fallet bekräftas eller ej. Att inte hantera frågan är att stoppa huvudet i sanden, men stor risk att bli tagen på sängen då man plötsligt står inför ett fullbordat faktum. För att en sådan strategi ska bli bra måste man titta på vad som bevisligen fungerar. Tydliga mål och planer måste till, snarare än vaga formuleringar om folk "som kommer hem från strider utomlands" i ett dokument.

Vågar man inte formulera problemet, kommer man heller inte att finna de bästa svaren.

Och nej, återvändande terrorister ska inte "belönas" med en gräddfil till arbete och bostad när hen kommer hem. Samtidigt är det uppenbart för alla som begåvats med någon typ av konsekvenstänk, att vi inte kan lämna individer som begått terrorhandlingar i annat land vind för våg när de kommer hem (om man inte kan belägga brott och de kan dömas för det, vill säga). Tala om att lämna en vandrande bomb åt sitt öde!

Vi måste göra någonting åt dem som inte kan ställas inför rätta eller döms. Att spärra in individer som inte är dömda för något brott, något som många i debatten förordat, är direkt våld mot rättsamhället. Rättsäkerheten måste värnas, populistiska förslag måste stävjas. De lagförändringar och strategier som läggs fram måste ha effekt och resultat, snarare än att ge politikerna en känsla av att de agerat, samtidigt som att man även fortsatt är tandlös.

Det är kommunerna som står med svartepetter. De har ansvar för de personer som planerar, eller har återvänt från, en terroristresa. Borlänge kommun måste angripa denna komplicerade fråga. De kommer antagligen inte att vinna några billiga populistpoäng på den strategi som de måste lägga fram.

Ledarreaktionen uttrycker sitt stöd för ett snabbfotat, konstruktivt arbete mot terroristhotet.