Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Skamligt att förlossningsskador inte tas på större allvar

En förlossning ska vara en fantastisk upplevelse. Månader av förväntan och längtan och så är den lilla människan äntligen där. Idealbilden är att de lyckliga föräldrarna åker hem från BB med sin guldklimp till mysiga amningsstunder och myspromenader med barnvagnen.

För de flesta är födseln och livet efter en lycklig tid men allt för många drabbas av svåra förlossningsskador som i stället gör livet till ett levande helvete. Inkontinens och förlorat samliv är bara ett par av de problem som kan följa. Lägg till det den förödmjukande upplevelsen att bli avfärdad av vården.

Långt ifrån alla kvinnors skador upptäcks och många kvinnor upplever att vården inte tror på dem eller att de överdriver sina problem.

Det finns stora brister i eftervården av nyförlösta, enligt många experter. Den som bor i ”rätt” region kan vänta sig att få hjälp. Men tyvärr är dessa regioner få. Faktum är att det bara finns två sjukhus – Huddinge sjukhus och kvinnokliniken i Linköping – där det finns centrum för riktigt svåra förlossningsskador. Dit är köerna närmast oändliga.

Regeringen har skjutit till mer än en och en halv miljard kronor till förlossningsvården, men tyvärr är uppdraget – att exempelvis göra vården mer jämlik – luddigt formulerad.

Nu har Sveriges Radio Ekot dessutom granskat 15 olika förlossningsverksamheter, spridda över landet. Man har tittat på samtliga fall från 2018 där patienter fått så allvarliga förlossningsskador att de själva anmält skadan till tillsynsmyndigheten IVO och som också lett till kritik från densamma.

Vårdgivare är skyldig att anmäla alla allvarliga vårdskador som kunnat undvikas. Detta för att undvika att misstagen upprepas. Ekots granskning visar att så inte skett på 10 av de 15 granskade sjukhusen.

Fram träder bilden av en vård som trots regeringssatsningar, politikers högtidstal och ökad uppmärksamhet kring frågan behandlar förlossningsskadade styvmoderligt. Det är häpnadsväckande att kvinnosjukvården är så sorgligt åsidosatt i ett av världens mest jämställda länder.

Anmäl text- och faktafel