Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LEDARE: SD öppnade för nazisterna

Under gårdagen stod det klart att Pär Öberg, presstalesperson för nazistiska Svenska Motståndsrörelsen (som genom revolution vill skapa en nordisk nationalsocialistisk republik), tar kontroll över en plats i Ludvika kommunfullmäktige, inröstad via Sverigedemokraternas lista.

18 personröster, eller tre procent av SD:s personkryss, gjorde detta möjligt.

SD var väl medvetna om att valvindarna svepte i en för dem gynnsam riktning och deras uttalade mål var att dubblera antalet platser i Dalarnas olika kommunfullmäktige.

Eftersom partiet inte skyddat sin kandidatlista kunde 18 väljare kuppa igenom kandidaten med sina personröster. Öbergs plats i fullmäktige är ett resultat av SD:s usla partiarbete.

SD borde ha vetat bättre. 2010 stod de inför samma problematik, bland annat så valdes en aktiv centerpartist i Malung-Sälen in i kommunfullmäktige genom att hans namn skrevs på en SD-sedel. Då klagade SD högljutt.

Ett annat parti som hade kunnat kidnappas var Moderaterna i Vansbro, som endast hade två namn (och satt på två mandat) i kommunfullmäktige. Så skedde dock inte (de förlorade i stället ett mandat), men Ludvikafallet bör fungera som ett varningens tecken till samtliga partier med få politiker uppskrivna på sina listor.

"Mycket olyckligt och ett svek mot väljarna" sa SD distriktsledning valet 2010. Men man tog beklagligtvis inte lärdom av dessa erfarenheter. I stället för att agera ansvarsfullt och fylla sina listor så saknar nu SD täckning på sina listor i nio av femton kommuner i Dalarna, totalt handlar det om 15 saknade kandidater.

Nu ställs de inför ett fullbordat faktum: att en nazist kuppat in sig på SD-mandat.

Dagarna som gått efter valet har det varit mycket tal om att de som röstat på SD varken är rasister eller fascister. Så må vara fallet. I Ludvika har dock en nazist tagit sig in på en plats som politisk vilde (i SD-gruppen är han inte välkommen) med hjälp av SD:s valsedlar. Det är en ytterst ovälkommen utveckling som SD om de agerat mer professionellt enkelt hade kunnat undvika.