Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: SD avslöjar sig självt

En bild säger mer än tusen ord, heter det. Effekten blir ofta mångfalt större om det handlar om rörliga bilder och ljud. Med tidningen Expressens presentation i går av en oredigerad film från Stockholms gatuliv sommaren 2010, bekräftas förekomsten av rasism och en oacceptabel kvinnosyn bland toppolitiker i Sverigedemokraterna.. Filmens innehåll slår hårdast mot riksdagsledamoten Erik Almqvist. Men också partiledare Jimmie Åkessons trovärdighet rämnar. Hans försäkran om partiets nolltolerans mot rasism, faller platt till marken.

Åkesson kan emellertid sin medieläxa. Han insåg tidigt i går vad som krävdes av honom sedan filmen blivit offentlig på Expressens hemsida. Vid den snabbt arrangerade presskonferensen kom partiledarens entydiga besked om att SD:s ekonomiskpolitiske talesperson och ledamoten i partiets verkställande utskott, Erik Almqvist, fått sparken med omedelbar verkan. Jimmie Åkesson var skakad och han hade och har fortsatt orsak till det. Mannen bakom kameran till filmen är nämligen en annan riksdagsledamot hos Sverigedemokraterna, Kent Ekeroth, partiets rättspolitiske talesman. Om hans fortsatta öde i partiet har Jimmie Åkesson inte uttalat sig. Partiledaren undvek så många frågor han förmådde under den korta stunden med pressen.

Men han kommer inte undan enbart med sitt avskedande av Erik Almqvist. Filmen är, som sagt, inte ny. Den har funnits i SD-leden under lång tid och även visats i en kortversion på You Tube, men där de rasistiska och sexistiska tillmälena klippts bort. En berättigad fråga att ställa till Jimmie Åkesson är om han har känt till filmens hela innehåll och i samråd med sina inblandade vänner i partitoppen valt att förtiga vad han visste? Visar det sig att Åkesson valt att dölja sin kännedom om filmens hela innehåll, är han mer involverad i partiets kris än han hittills medgett. Redan nu kan vi konstatera att hans "städjobb" bland öppet rasistiska medhjälpare inte haft någon effekt. Inte ens i partitoppen.

Sveriges riksdag besudlas av ledamöter med öppet rasistiska åsikter. Därför får vi hoppas att Erik Almqvist och Kent Ekroth har insikten att ge upp sina platser. Inte så mycket för deras partis skull, mer för riksdagens anseende. Hur partiets väljare och sympatisörer påverkas av den avslöjande skandalen får vi tids nog besked om. Den enda rimliga slutsatsen är lätt att dra, men det finns tyvärr inga garantier.