Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LEDARE: Så snabbt kom vänsterns förklaring om Europas skuld till terrorn i Paris

Blodet på Paris trottoarer hade inte ens spolats bort. Mindre än två dygn efter fredagens massaker kom de första antydningarna om Europas skuld.

Redan på söndagen gav den tidigare ministern och diplomaten Pierre Schori (S) uttryck för att IS kan förstås utifrån korstågen. "Det finns en otrolig styrka i berättelsen om Jerusalems förstöring och kolonialismens effekter", förklarade Schori i SR:s God morgon, Världen!.

Viljan att relativisera terrorn i Frankrike återfinns också i måndagens Dagens Nyheter: "Europa hyllar jämlikheten men värderar alltid vita människor högst. När ska vi fatta att detta inte går an, att människorna utanför Europa genomskådar det och upprörs?", skriver professor Stefan Jonsson. 

Jonssons anklagelseakt riktar delvis udden mot Facebook, för att man under helgen gav användarna möjlighet att ha trikoloren på sina profilbilder.

Idiotiskt nog har sympatiyttringen väckt vrede inom avgrundsvänstern eftersom offren för torsdagens bombdåd i Beirut inte hedrades på samma sätt. 

Det är mänskligt att söka efter svar vid fasansfulla dåd. Men viljan att förstå kan inte leda till ett självförakt som är direkt stötande.

I stället för att glädjas över att Facebook ger människor, av alla sorter och religioner, möjlighet att samlas, bygger jämförelsen mellan Paris och Beirut på exakt den splittring som IS eftersöker.

Som terrorismforskaren Magnus Ranstorp konstaterar går det inte att bortse från att IS heliga krig drivs av en salafistisk ideologi vars främsta mål är att utrota de otrogna.

Där Europas demokratier ser tolerans, ser islamisterna dekadens. Med sådana fiender kan man inte förhandla (Expressen 16/11). 

Västeuropa efter 1945 är historiens mest framgångsrika civilisation. I högre grad än någon annan har EU lyckats distansera sig från en destruktiv sammanblandning av religion och politik och skapat välfärdsstater som uppmuntrar social rörlighet.

Det är inte det europeiska samhällsbygget som har misslyckats.

Lägg skulden där den hör hemma:

Hos islamisterna som dödar oskyldiga som har gått ut en kväll för att fira livet.