Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LEDARE: Så borde Bohman agera för att slippa fler IS-krigare från Borlänge

Terrororganisationen IS har rekryterat i Borlänge.

Den 25-åriga borlängebo som anslutit sig till IS var förra hösten aktiv i Jaxmoskén. Därför är det bra att Jaxmoskén under sina fredagsböner alltid tar upp att den tydligt tar ställning mot våldsbejakande extremism och kallar IS för vad de är - en mördarorganisation.

I Örebro, en av de svenska städerna med störst problem med att ortsbor anslutit sig till IS, har flera individer från en och samma gata anslutit sig till terrororganisationen.

Det finns tyvärr anledning att befara en möjlig kedjereaktion. För att undvika detta i Borlänge är det viktigt man är på tå och agerar snabbt.

I slutet av månaden kommer det arrangeras ett seminarium i Borlänge av Navigator, ett projekt av fredsbejakande unga vuxna somalier

Det är bra att de kommer nu eftersom det är av största vikt att prata om det skedda och inte lägga locket på.

Som ledarredaktionen tidigare anfört i denna fråga, så måste man våga formulera de problem vi har, för att sedan debattera öppet för att finna svaren på utmaningarna.

Efter semestrarna ska Borlänges kommunledning, med kommunalrådet Jan Bohman (S) i spetsen, ta fram en handlingsplan mot våldsbejakande extremism.

Samhället begår ett kardinalfel om det stöter bort unga muslimer på väg att radikaliseras. Här spelar civilsamhället, framför allt moskéerna, en viktig roll genom sin möjlighet att bemöta våldsromantikernas åsikter med religiösa argument och rädda unga människor från "dårfinksislam", så som Jan Guillou uttryckt det. (Aftonbladet 9/8)

Föräldrar och anhöriga måste få hjälp med handfasta råd om hur de kan känna igen varningssignaler.

Integrationspoliser, en arbetsmodell Borlänge kan hämta från Göteborg, kan tillsättas. Dessutom måste samhällets samarbete med moskéer som arbetar aktivt mot radikalisering förstärkas.

LÄS MER: LEDARE Snabba åtgärder krävs mot IS-krigare