Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Röda löften om minimilöner är en återvändsgränd

 
EU-valet i Dalarna 2019
Visa alla artiklar

Den socialdemokratiske toppolitikern Frans Timmermans nämnde det flera gånger under en debatt: Europeiska minimilöner. Men lugn, det blir inte några europeiska minimilöner som inkräktar på svenska kollektivavtal.

Det som kallas för den sociala pelaren har blivit en av de frågor som diskuteras inför EU-valet. S säger: Det är klart att EU ska syssla med sociala frågor. KD och M säger: Usch och fy, sådant ska EU inte lägga sig i. Visst kan europeiska socialdemokrater verka för högre minimilöner. Det är åtminstone teoretiskt tänkbart att minimilöner samordnas mellan olika länder.

Frans Timmermans vill att minimilönerna inte ska vara lägre än 60 procent av medianlönen. Då menar han rimligtvis medianlönen i varje land. Men att EU skulle lagstifta om minimilöner är uteslutet, för det strider mot fördraget.

Det finns ett särskilt avsnitt i EU:s fördrag om socialpolitik. Här sägs till exempel att EU ska ”understödja och komplettera medlemsstaternas verksamhet” för att förbättra sådant som arbetsmiljö, social trygghet, skydd för arbetstagare som får sparken och integration av personer som står utanför arbetsmarknaden. Det kan till exempel vara genom att ”anta minimikrav”.

EU-kommissionen har en fördragsfäst skyldighet att agera på detta område och brukar just titta på vad fördraget säger när de lägger sina förslag. Flera av M och KD:s systerpartier i Europa intresserade av just sociala frågor.

Men fördraget sätter också vissa gränser: ”Bestämmelserna i denna artikel ska inte tillämpas på löneförhållanden”, står det i artikel 153.

Så om Frans Timmermans vill ha minimilöner får han verka för att varje medlemsland för sig lagstiftar på området.

I Sverige regleras löner genom kollektivavtal. Så i praktiken blir det väldigt svårt att få igenom minimilöner. Och det sker inte genom EU-lagstiftning.