Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LEDARE: Rätt av Bohlin (M) att vilja kasta ut nationalisterna ur EPP

Ungerns senaste tilltag, att sätta in tårgas mot krigsflyktingar från Syrien, är motbjudande. Beslutet att stänga sin gräns mot Serbien är bedrövande; bilderna från Ungerns gräns där desperata flyktingar möts med tårgas och kaoset där barnfamiljer splittas av polisen är ännu värre.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon sa sig i torsdags vara "chockad av Ungerns oacceptabla behandling av flyktingar”. Var finns medkänslan, empatin och solidariteten?

Att samarbeta med Ungerns hårdföre premiärminister Viktor Orbán, som hävdar att han genom sitt agerande skyddar det kristna Europa mot en tillströmning av muslimer, framstår mer och mer som en komplett omöjlighet.

Konsekvensen av hans agerande är att Fort Europa bygger högre murar kring sina gränser. I Ungerns fall: ett 17 mil långt taggtrådsstängsel för att hindra flyktingar att komma in i landet.

Stängselbygget är hårt kritiserat över hela Europa; EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) menar att den "är värre än Berlinmuren".

EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (KD) kallar Orbáns parti Fidesz "en skam för Ungern och för EU", men Adaktusson har samtidigt fått kritik för att han inte går ännu hårdare fram, bland annat av dalariksdagsmannen Carl-Oskar Bohlin (M) och Fredrick Federley (C).

Bohlin och Federleys krav är att Fidesz genast utesluts från EPP, det kristdemokratiska och liberalkonservativa partiet som både KD och M tillhör i EU-parlamentet.

Att i rådande läge inte begära detta gör Adaktussons kritik till ett slag i luften, menar de båda. Bohlin kräver att M lämnar EPP om partigrupperingen varken lyckas övertala Ungern att ändra politik eller utesluter Fidesz.

Fidesz borde ha förverkat sin plats i EPP. Faktum är att Fidesz jobbat hårt för detta.

Sedan Orbáns parti kom till makten har det, tillsammans med det fascistiska partiet Jobbik, steg för steg inskränkt demokratin.

En systematisk inskränkning av yttrandefriheten, införandet av alltmer av polisiära åtgärder och kränkningar av minoriteter är bara några exempel. Media har fått munkavle och konstnärer som kritiserar nationalismen åtalas.

Orbán vill återinföra dödsstraff. Orbán säger sig uttryckligen vilja avskaffa demokratin; han vill skapa en illiberal stat och har förebilder som Kina, Turkiet och Ryssland.

Det är uppenbart att Orbán hellre skulle vilja ha titeln diktator än premiärminister. Federley (C) säger att Fidesz är på väg att bli ett ”fullfjädrat fascistiskt parti”. Han har rätt.

Med Fidesz har EPP fått ett nationalistiskt inslag på ett sätt som liberalkonservatismen bör se mycket allvarligt på.

Adaktusson borde sluta upp bakom Carl-Oskar Bohlin och verka för att Fidesz utesluts ur EPP.