Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Putins nya övertramp hotar freden i Europa

Ryssland bröt återigen mot internationell rätt genom att stänga Kertjsundet till Azovska sjön för Ukraina under söndagen.

Upptrappningen innebär också att öppet ryskflaggade fartyg begått krigshandlingar mot ukrainska fartyg. Först rammades en ukrainsk militär bogserbåt, sedan besköts tre ukrainska fartyg och togs i beslag. Ukrainska sjömän uppges vara skadade. Ukraina har beordrat sina väpnade styrkor i högsta beredskap efter upptrappningen. 

Rysslands agerande i Azovska sjön sker inte i ett vakuum. 2014 annekterades Krim olagligt där Ryssland sedan byggt en bro i Kertjsundet för att förbinda halvön med ryskt fastland. Innanför Krim ligger Azovska sjön där Mariupol är en strategisk viktig stad, men som Rysslands proxystyrkor misslyckades med att hålla i det inledande kriget i östra Ukraina. Kriget som officiellt inte är ett krig har kostat 10 000 . 

Ryssland har under en längre tid trappat upp i Azovska sjön i syfte att försvåra och nu till sist skära av Ukrainas tillgång till sjön. Metodiken känner vi igen från Georgien, åratal av provokationer och framflyttade positioner som till sist resulterade i ett krig där Ryssland befäste sina positioner än mer och sedan fortsatt frusen konflikt.

För Väst räcker det inte med fördömande ord som kom från utrikesministrar, EU och Nato under gårdagskvällen. Ord stoppar inte aggression. Det militära stödet till Ukraina behöver öka för att bygga tröskelförmåga av avskräcka från upptrappning. Relaterat till Azovska sjön skulle det kunna vara radarsystem och landbaserade sjömålsrobotar. Väst bör också, i enlighet med FN:s havsrättskonvention, genomföra en seglats i Azovska sjön inklusive ett örlogsbesök från flera länder i Mariupol.

Markering behöver också ske genom fortsatt förmågebygge i östra Europa. De länder som inte har infört "Magnitskijlagstiftning", som gör att man lättare inför sanktioner mot de som begår människorättsbrott, behöver göra det. 

Situationen är spänd och ytterst farlig. Även om Ryssland på måndagen hävde själva stängningen av Kertjsundet så är signalen tydlig, ukrainska flottan släpps inte igenom.

USA:s president Donald Trump har skyllt den olagliga annekteringen av Krim på att hans företrädare president Barack Obama agerade svagt och att det aldrig skulle ha skett om Trump var presidenten. Det är värt att påminna Trump om i dagar som dessa. Ett första steg vore att frysa tillgångarna i en av de ryska storbankerna och sedan låta kostnaden öka om Kreml inte backar.